SUA îşi continuă distrugerea stocului de arme chimice

Publicat:

Statele Unite continuă distrugerea stocului de arme chimice de pe teritoriul lor, unde se află ultimele două stocuri declarate în lume, a indicat miercuri Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), potrivit AFP şi agerpres.

Într-o videoconferinţă desfăşurată săptămâna trecută, SUA au prezentat Consiliului executiv al OIAC situaţia distrugerii stocului de arme chimice.


Citeşte şi: Trump îi cere lui Putin să scoată la iveală ‘dosarul’ lui Hunter Biden – Black News

Distrugerea stocului în cauză, de arme neurotoxice, se efectuează într-o uzină din Richmond, statul Kentucky.

”Statele Unite sunt în curs de a realiza distrugerea stocurilor lor de arme chimice restante, în conformitate cu o decizie a conferinţei statelor părţi” ale OIAC, a explicat organizaţia cu sediul la Haga.

”Inspectorii OIAC supervizează şi verifică ritmul distrugerii 24 de ore din 24, şapte zile din şapte”, a adăugat OIAC.

Până la 28 februarie acest an, SUA realizaseră distrugerea a 97,65% din armele lor chimice de categoria 1 declarate. Toate armele chimice de categoriile 2 şi 3 declarate de Washington au fost distruse, potrivit OIAC.

Săptămâna trecută, preşedintele american Joe Biden a avertizat că un atac cu arme chimice al Moscovei în Ucraina, ţară invadată de armata rusă, este o ameninţare credibilă.

Citeşte şi: Globalizarea și-a urmat cursul regretabil. Trebuie să găsim un nou model

Rusia este membră a OIAC şi a declarat că nu posedă arsenal chimic militar, dar ţara este supusă presiunilor internaţionale pentru a spori transparenţa asupra presupusei utilizări a armelor toxice.

În 2020, Aleksei Navalnîi, opozant al Kremlinului, a fost victima unei otrăviri în Siberia, act pentru care este considerat responsabil preşedintele rus Vladimir Putin. În 2018, fostul agent KGB Serghei Skripal a fost otrăvit cu agentul neurotoxic Noviciok în Regatul Unit. Moscova a negat orice implicare în cele două incidente.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Teatrul ‘Luceafărul’ se retrage din proiectul ‘Invizibil’

Teatrul 'Luceafărul' se retrage din proiectul 'Invizibil' Teatrul „Luceafărul” se retrage din proiectul „Invizibil”. Anunțul a fost făcut pe pagina oficială de Facebook a instituției...

Ministra Sănătății a avut o întrevedere cu înalți oficiali ai OMS

Ministra Sănătății a avut o întrevedere cu înalți oficiali ai OMS Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a avut ieri, 1 iulie, o întrevedere cu înalți oficiali...

Forţele aeriene ucrainene anunţă că au distrus un depozit de muniţii rusesc în Crimeea

Forţele aeriene ucrainene anunţă că au distrus un depozit de muniţii rusesc în Crimeea Comandantul forţelor aeriene ucrainene, Mikola Oleşciuk, a declarat marţi că acestea...

Usatîi vorbește despre ‘greșeala lui Spînu’: Este nevoie de o conducere profesionistă, care va dezvolta CFM

Usatîi vorbește despre 'greșeala lui Spînu': Este nevoie de o conducere profesionistă, care va dezvolta CFM Andrei Spînu greșește, atunci când spune că statul nu...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.