X

SUA îşi continuă distrugerea stocului de arme chimice

Statele Unite continuă distrugerea stocului de arme chimice de pe teritoriul lor, unde se află ultimele două stocuri declarate în lume, a indicat miercuri Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), potrivit AFP şi agerpres.

Într-o videoconferinţă desfăşurată săptămâna trecută, SUA au prezentat Consiliului executiv al OIAC situaţia distrugerii stocului de arme chimice.

Citeşte şi: Trump îi cere lui Putin să scoată la iveală ‘dosarul’ lui Hunter Biden – Black News

Distrugerea stocului în cauză, de arme neurotoxice, se efectuează într-o uzină din Richmond, statul Kentucky.

”Statele Unite sunt în curs de a realiza distrugerea stocurilor lor de arme chimice restante, în conformitate cu o decizie a conferinţei statelor părţi” ale OIAC, a explicat organizaţia cu sediul la Haga.

”Inspectorii OIAC supervizează şi verifică ritmul distrugerii 24 de ore din 24, şapte zile din şapte”, a adăugat OIAC.

Până la 28 februarie acest an, SUA realizaseră distrugerea a 97,65% din armele lor chimice de categoria 1 declarate. Toate armele chimice de categoriile 2 şi 3 declarate de Washington au fost distruse, potrivit OIAC.

Săptămâna trecută, preşedintele american Joe Biden a avertizat că un atac cu arme chimice al Moscovei în Ucraina, ţară invadată de armata rusă, este o ameninţare credibilă.

Citeşte şi: Globalizarea și-a urmat cursul regretabil. Trebuie să găsim un nou model

Rusia este membră a OIAC şi a declarat că nu posedă arsenal chimic militar, dar ţara este supusă presiunilor internaţionale pentru a spori transparenţa asupra presupusei utilizări a armelor toxice.

În 2020, Aleksei Navalnîi, opozant al Kremlinului, a fost victima unei otrăviri în Siberia, act pentru care este considerat responsabil preşedintele rus Vladimir Putin. În 2018, fostul agent KGB Serghei Skripal a fost otrăvit cu agentul neurotoxic Noviciok în Regatul Unit. Moscova a negat orice implicare în cele două incidente.

Tags: Aleksei Navalnîiarme chimiceJoe BidenKentuckykremlinNoviciokOrganizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC)rusiaSerghei SkripalSUA
Categorii: Știrile zilei