SUA îşi îndeamnă aliaţii să continue finanţarea luptei împotriva islamiștilor în pofida pandemiei

Publicat:

SUA şi-au îndemnat joi aliaţii să continue să finanţeze lupta împotriva grupării jihadiste Stat Islamic (SI) în pofida crizei economice generate de pandemia de coronavirus, informează AFP, potrivit agerpres.

În timpul unei reuniuni ministeriale online la care au participat reprezentanţi a circa 30 de ţări şi organizaţii din coaliţia internaţională anti-SI, secretarul de stat american Mike Pompeo a amintit reuşitele din ultimul an, cu înfrângerea “califatului” teritorial instaurat de gruparea jihadistă în teritorii vaste din Irak şi Siria, şi cu uciderea, într-un raid american, a liderului acesteia Abu Bakr al-Baghdadi.


Citește și : Numărul deceselor de COVID-19, în creştere în rândul triburilor indigene din Brazilia

“Acestea fiind spuse, lupta noastră împotriva SI continuă şi va continua şi în viitor. Nu ne putem culca pe laurii succesului nostru”, a avertizat Mike Pompeo. “Trebuie să continuăm să eradicăm celulele şi reţelele SI şi să ne aducem contribuţia la stabilizare în zonele eliberate din Irak şi din Siria”, a continuat el.

“Este adevărat că pandemia pune toate bugetele noastre sub o enormă presiune, însă noi îndemnăm toate naţiunile voastre să contribuie pentru a atinge obiectivul de peste 700 de milioane de dolari în 2020”, a adăugat el, fără a spune cât lipseşte pentru a ajunge la această sumă.

Mike Pompeo a precizat doar că SUA au promis anul trecut 100 de milioane de dolari pentru susţinerea Irakului, al cărui nou prim-ministru Moustafa al-Kazimi a fost salutat de Washington.

Citește și : Rusia a trimis un al doilea grup de avioane de vânătoare în Siria

La apogeul său, SI a organizat execuţii în masă şi a luat prizonieri numeroşi nemusulmani în vastul teritoriu pe care l-a controlat începând din 2014. Stat Islamic a organizat de asemenea numeroase atentate sângeroase în Europa din “califatul” său autoproclamat.

În pofida succeselor coaliţiei internaţionale în Irak şi în Siria, celulele jihadiste rămân active şi gruparea continuă să opereze şi să comită atentate sângeroase în alte regiuni, precum Afganistan sau Africa.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Scandal de proporții la Saga Festival: Hardwell acuză că a fost țepuit de organizatori

Scandal de proporții la Saga Festival: Hardwell acuză că a fost țepuit de organizatori Un scandal de proporții a izbucnit la Saga Festival și...

VIDEO – Situație ciudată în centrul Pământului: Nucleul și-a inversat rotația

VIDEO - Situație ciudată în centrul Pământului: Nucleul și-a inversat rotația În adâncul Pământului se află nucleul, o minge metalică solidă care se rotește independent...

OMS: Spitalele din Republica Moldova sunt pregătite pentru situaţii de urgență

OMS: Spitalele din Republica Moldova sunt pregătite pentru situaţii de urgență Spitalele din Republica Moldova sunt pregătite pentru situaţii de urgență conform protocoalelor Organizaţiei Mondiale...

Războiul cognitiv, noul câmp de luptă al NATO. Soluțiile unui expert pentru combaterea dezinformării

Războiul cognitiv, noul câmp de luptă al NATO. Soluțiile unui expert pentru combaterea dezinformării La summitul său apropiat, marcând 75 de ani de la înființarea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.