X

SUA: Jim Mattis a autorizat utilizarea de trupe militare la graniţa cu Mexicul

Secretarul american al apărării Jim Mattis a autorizat utilizarea de trupe şi alte resurse militare la graniţa Statelor Unite cu Mexicul, au anunţat vineri oficiali americani, după ce preşedintele Donald Trump a scris joi pe Twitter că va ‘trimite armata’ la graniţă, în perspectiva apropierii de SUA a unei caravane formate din mii de migranţi central-americani, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Oficialii au declarat, sub rezerva anonimatului, că autorizaţia dată de Jim Mattis nu se referă la un anumit număr de militari, acest aspect urmând să fie stabilit ulterior, şi nu este în sine ‘un ordin de desfăşurare’.

Citește și : Salvini: Citim ‘scrisorelele’ de la Bruxelles, dar guvernul de la Roma nu va schimba nici măcar ‘o virgulă’ din proiectul de buget

Oficiali americani au declarat joi pentru Reuters că administraţia Trump intenţionează să desfăşoare între 800 şi 1.000 de militari, cu rol de susţinere logistică, întrucât legea federală interzice implicarea acestora în activităţi de “aplicare a legii”, pentru care ar fi nevoie de avizul Congresului.

Secretarul american pentru securitatea internă, Kirstjen Nielsen, a declarat joi într-un interviu acordat Fox News, că ministerul ei a cerut ajutorul Pentagonului pentru a-şi consolida capabilităţile de apărare a frontierei şi a cerut inclusiv un ‘sprijin aerian, logistic, de planificare şi bariere pentru vehicule’.

Caravana de bărbaţi, femei şi copii care fug de violenţele, sărăcia şi corupţia din ţările lor îşi continuă marşul către SUA. Mii de migranţi şi-ar fi petrecut noaptea de joi spre vineri în oraşul Pijijiapan, în statul Chiapas din sudul Mexicului, la peste 1.600 km de graniţele SUA, menţionează Reuters.

Citește și : Riscurile militare s-au amplificat în ultimii ani în zona Mării Negre din cauza acţiunilor SUA şi NATO

Tags: Donald TrumpJim MattismexicmigrantiSUAtwitter
Categorii: Știrile zilei