X

SUA : Mike Pompeo dorește să obţină “fără întârziere desfiinţarea programului nuclear nord-coreean”

Noul şef al diplomaţiei SUA, Mike Pompeo, s-a angajat miercuri să obţină “fără întârziere desfiinţarea programului nord-coreean de arme de distrugere în masă”, apreciind că Statele Unite se află în faţa unei “şanse fără precedent de a schimba cursul istoriei”, relatează AFP, Reuters şi dpa, potrivit agerpres.

“Ne aflăm abia la începutul acestui efort şi rezultatul este încă incert”, a spus fostul director al CIA în cadrul ceremoniei de învestire în fruntea Departamentului de Stat, desfăşurată în prezenţa preşedintelui Donald Trump şi a vicepreşedintelui Mike Pence.

Citește și : Irak : 64 de persoane au fost ucise și 121 rănite în violenţe şi atacuri teroriste în aprilie (UNAMI)

El a dat însă asigurări că “un lucru e sigur: actuala administraţie nu va repeta greşelile trecutului”. “Avem ochii larg deschişi”, a subliniat Pompeo.

În calitate de director al CIA, Mike Pompeo s-a deplasat în secret la Phenian acum circa o lună, pentru a-l întâlni pe liderul nord-coreean Kim Jong Un. Donald Trump urmează la rândul său să-l întâlnească pe Kim Jong Un până la începutul lui iunie, la o dată şi într-un loc ce vor fi anunţate cel mai probabil în zilele care vin, în cadrul unui summit considerat unul “istoric” şi consacrat “denuclearizării” Coreei de Nord.

Noul secretar de stat american a reiterat miercuri angajamentul Washingtonului faţă de “desfiinţarea permanentă, verificabilă, ireversibilă şi fără întârziere a programului de arme de distrugere în masă al Coreei de Nord”, insistând că SUA se află “în faţa unei şanse fără precedent de a schimba cursul istoriei în Peninsula Coreeană”.

Citește și : Spania : Organizaţia separatistă bască ETA şi-a dizolvat toate structurile

Mike Pompeo a depus jurământul oficial ca secretar de stat săptămâna trecută, în faţa unui judecător al Curţii Supreme, iar ceremonia de miercuri a fost o formalitate care i-a permis preşedintelui Trump să-şi demonstreze deplinul sprijin faţă de noul său şef al diplomaţiei.

Tags: CIADonald TrumpKim Jong UnMike PompeoStatele UniteSUA
Categorii: Știrile zilei