SUA : O misiune de simulare a vieţii într-o “bază marţiană” începe în deşertul din Utah

Publicat:

Şapte studenţi stagiari în astronomie din Franţa vor începe sâmbătă o misiune de trei săptămâni de simulare a vieţii într-o “bază marţiană” instalată în deşertul din Utah din Statele Unite, în timp ce o alta, cu aceeaşi durată, implicând specialişti austrieci, este deja în curs de desfăşurare în deşertul din Oman.

Francezii se vor instala într-un habitat cilindric, cu două etaje şi 8 metri în diametru. O “bază” la scară reală amplasată într-un peisaj arid în vestul Statelor Unite, la patru ore de mers cu maşina de cel mai apropiat oraş şi apropiat de Marte din punct de vedere geologic, relatează AFP.


Dincolo de a învăţa să trăiască împreună în 35 de metri pătraţi, cei şapte studenţi ingineri de la Institutul superior de aeronautică şi spaţiu (ISAE-SUPAERO) din Toulouse (sud-vestul Franţei) trebuie să desfăşoare experienţe ”realizabile pe planeta roşie” şi să efectueze ieşiri “extra-vehiculare” în costum de scafandru, conform agerpres.

Denumită Mars Desert Research Station (MDRS), baza americană găzduieşte un centru de studii privind tehnologiile spaţiale, condus de Mars Society, o organizaţie internaţională non-profit.

Citește și : Serghei Lavrov : Rusia vrea să vadă Europa puternică şi stabilă

Misiunea este condusă de Victoria Da Poian, de 22 ani, aflată la a doua experienţă de acest fel. Pe lângă cei trei ani de cursuri de pregătire ştiinţifică, studiile la ISAE-SUPAERO, stagiul la Agenţia Spaţială Europeană (ESA) sau curând la Centrul Naţional pentru Studii Spaţiale (Cnes), studenta vorbeşte patru limbi străine, inclusiv rusa, şi de doi ani practică diferite sporturi.

Ea vede în fondatorul companiei SpaceX, Elon Musk, “un zeu în viaţă”: “Eu cred cu adevărat în viitorul domeniului privat în spaţiu, chiar dacă poate fi periculos, acesta va face ca lucrurile să avanseze”, consideră Victoria Da Poian.

Ea va avea sarcina de a studia impactul izolării asupra comportamentului uman, inclusiv asupra concentrării.

”Urăsc să-i observ pe cei noi, adaptarea lor. Ei vor fi micii mei cobai”, s-a amuzat Victoria, care va fi singura femeie de la bordul bazei marţiene. De altfel, femeile reprezintă doar 10% din personalul şcolii sale.

“Mi s-a spus că primul echipaj pentru Marte va fi exclusiv masculin, deoarece sistemul imunitar al femeilor ar fi puţin mai slab”, povesteşte ea. “Nu cred prea mult acest lucru … ei bine, nu vreau să cred!” “Am impresia că avem un prag de rezistenţă faţă de lipsa confortului mult mai puternic decât băieţii”, estimează, dimpotrivă, tânăra, referindu-se la prima sa experienţă în “baza marţiană” din Utah acum un an.

Pentru ea, dificultatea reală a misiunii nu este promiscuitatea, alimentele deshidratate sau sesiunile zilnice de gimnastică înainte de micul dejun. Ci faptul că “nu este posibil să iasă să ia aer”.

“Cred că generaţia mea va vedea pe omul care pune piciorul pe Marte, dar nu va fi neapărat ea cea care va face acest lucru”, pentru că va dura mai multe decenii, spune astronauta stagiară. Din acest motiv, viitoarea ingineră are în vedere mai degrabă Luna. O călătorie care ar avea ca scop, crede ea, să o pregătească pe cea spre planeta roşie.

Un exerciţiu care simulează o misiune pe Marte a început şi în deşertul din Oman la începutul lunii februarie. La acesta participă şase astronauţi austrieci care vor încerca să petreacă tot trei săptămâni departe de civilizaţie, în condiţii create pentru a le imita cât mai bine pe cele de pe Planeta Roşie.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Maia Sandu, la Nisporeni și Călărași: Să decidem împreună pe 20 octombrie ce e bine pentru țara noastră

Maia Sandu, la Nisporeni și Călărași: Să decidem împreună pe 20 octombrie ce e bine pentru țara noastră Președintele Maia Sandu a efectuat o vizită...

UE vrea să înființeze centre de detenție în țările vecine care doresc să adere la blocul comunitar, precum Serbia, Albania și Moldova

UE vrea să înființeze centre de detenție în țările vecine care doresc să adere la blocul comunitar, precum Serbia, Albania și Moldova Un summit la...

Serviciul Vamal a constatat apariția obligației vamale suplimentare în cuantum de 2,94 mln. lei

Serviciul Vamal a constatat apariția obligației vamale suplimentare în cuantum de 2,94 mln. lei În rezultatul controalelor ulterioare finalizate în perioada 23 septembrie - 4...

VIDEO – Comandourile ucrainene au cucerit mai multe platforme de pe Marea Neagră ocupate de forțele rusești

VIDEO - Comandourile ucrainene au cucerit mai multe platforme de pe Marea Neagră ocupate de forțele rusești Trupe de comando ucrainene au luat cu asalt...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.