SUA negociază cu talibanii pacea din Afganistan

Publicat:

Administraţia americană a confirmat marţi discuţii în curs în Qatar între emisarul său pentru Afganistan, Zalmay Khalilzad, şi reprezentanţi ai talibanilor, relatează AFP, potrivit agerpres.

Talibanii afgani au anunţat luni că s-au întâlnit cu reprezentanţi americani în această ţară de la Golful Persic, unde dispun de un birou politic, pentru o nouă rundă de negocieri vizând să pună capăt războiului din Afganistan.


Citește și : BILANȚ: 94 de persoane au murit în urma exploziei din Mexic

Statele Unite, care s-au abţinut mereu să confirme reuniuni specifice, recunoscând, totuşi, că discută cu “toate părţile implicate, inclusiv cu talibanii”, nu au făcut până în prezent niciun comentariu.

“Putem confirma că reprezentantul special Khalilzad şi o echipă a administraţiei se află la Doha pentru discuţii cu talibanii”, a declarat marţi într-un final un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, adăugând că discuţiile vor dura cel puţin două zile.

La sfârşitul săptămânii trecute, Zalmay Khalilzad, s-a oprit în Pakistan în cadrul unui turneu care a mai inclus India, China şi Afganistanul, pentru a încerca să pună capăt celor 17 ani de conflict. Ultima întâlnire confirmată cu talibanii a avut loc la Abu Dhabi la sfârşitul lui 2018.

“Ne îndreptăm în direcţia bună cu noi progrese aşteptate din partea Pakistanului care vor da rezultate”, a scris el pe Twitter duminică seară după vizita sa la Islamabad.

Premierul pakistanez, Imran Khan, s-a aflat, de asemenea, luni şi marţi la Doha.

Citește și : Alegerile din Republica Moldova, un test important pentru evaluarea stării democraţiei (şeful misiunii UE)

Talibanii au ameninţat un timp că vor suspenda negocierile cu Statele Unite, acuzând Washingtonul că se îndepărtează de programul stabilit la Abu Dhabi şi “adaugă unilateral noi subiecte”.

SUA doresc ca talibanii să se angajeze în discuţii cu guvernul afgan, dar insurgenţii au refuzat constant, motivând că acesta nu este decât “o marionetă” a Washingtonului.

Pe de altă parte, aceste iniţiative diplomatice pentru a implica talibanii în negocierile de pace au stârnit îngrijorarea autorităţilor afgane care se simt ţinute la distanţă, mai scrie AFP.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Alegeri în Franța: Ce soluții are Macron pentru a ieși din blocaj și a forma un guvern funcțional

Alegeri în Franța: Ce soluții are Macron pentru a ieși din blocaj și a forma un guvern funcțional Astăzi are loc al doilea tur al...

S-a stins din viață Jon Landau, producătorul premiat cu Oscar pentru „Titanic” şi „Avatar”

S-a stins din viață Jon Landau, producătorul premiat cu Oscar pentru „Titanic” şi „Avatar” Jon Landau, producătorul premiat cu Oscar pentru „Titanic” şi „Avatar”, care...

Alianța creată de Viktor Orban va deveni oficial grup în Parlamentul European

Alianța creată de Viktor Orban va deveni oficial grup în Parlamentul European Noua alianță de partide de extremă dreapta a premierului ungar Viktor Orban din...

Nebunie în Franța: Nu s-a mai întâmplat de peste 40 de ani

Nebunie în Franța: Nu s-a mai întâmplat de peste 40 de ani Rata de participare la turul doi al alegerilor legislative anticipate din Franţa a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.