X

SUA obligă Japonia să-şi reducă stocurile de plutoniu

Guvernul nipon a declarat marţi că studiază împreună cu companiile de electricitate dispoziţiile necesare pentru a răspunde cererii SUA de a reduce stocurile nipone de plutoniu, care ar putea fi utilizate pentru fabricarea unei arme nucleare, informează AFP, potrivit agerpres.

“Referitor la utilizarea şi gestionarea corespunzătoare a plutoniului, aceasta este o problemă ce trebuie abordată în ansamblul ei, de guvern şi companii împreună”, a declarat ministrul nipon al industriei, Hiroshige Seko. “Doresc ca ministerul meu să se ocupe de asta, chiar dacă într-o primă etapă companiile trebuie să studieze cum să abordeze în mod concret această problemă”, a adăugat el.

Citeşte şi: Un elicopter militar s-a prăbuşit în Bulgaria. Doi oameni au murit

După accidentul nuclear de la Fukushima din 2011, Japonia, unde foarte puţine reactoare au fost repornite, nu reutilizează cum ar trebui combustibilul folosit care s-a acumulat de-a lungul anilor, ceea ce îngrijorează SUA.

Întrebat în legătură cu această problemă, purtătorul de cuvânt al guvernului nipon a refuzat să detalieze cererea SUA, însă a dat asigurări că “guvernul va acţiona într-un mod care să permită menţinerea principiului potrivit căruia Japonia nu posedă plutoniu care să nu fie destinat unei utilizări precise”.

Citeşte şi: Trump prevede o relaţie FORMIDABILĂ cu Kim

Japonia are în jur de 47 de tone de plutoniu, din care în jur de zece tone în Japonia şi restul în străinătate (16,2 tone în Franţa şi 20,8 tone în Marea Britanie), potrivit unui document din ianuarie al Comisiei pentru Energie Atomică a Japoniei. Arhipelagul este autorizat să extragă plutoniu din combustibilul uzat, “din cauza deficitului său de resurse energetice şi a faptului că, pe plan global, cantităţile de uraniu sunt limitate”, se spune în acelaşi raport.

Utilizarea civilă a acestui plutoniu este condiţia sine qua non a dispoziţiilor adoptate împreună cu SUA şi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), însă temeri există dat fiind cantităţile pe care le are Japonia şi pe care în mod clar nu este în măsură să le reutilizeze în centralele sale nucleare.

Tags: Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA)Hiroshige SekoJaponiaplutoniuSUA
Categorii: Știrile zilei