SUA oferă recompense ce pot ajunge la 7 milioane de dolari pentru informaţii utile prinderii a doi lideri ai Hezbollah

Publicat:

Statele Unite au promis marţi recompense ce pot ajunge la şapte milioane de dolari în schimbul unor informaţii utile prinderii a doi lideri ai grupării şiite libaneze Hezbollah, considerată de 20 de ani de către Washington ca o “organizaţie teroristă”, transmite AFP.

Departamentul de Stat american doreşte astfel să obţină informaţii ce ar putea conduce la “localizarea, arestarea sau condamnarea în orice ţară” a lui Talal Hamiyah şi a lui Fouad Chokr, au anunţat oficiali de la Washington. SUA sunt pregătite să ofere până la şapte milioane de dolari pentru primul şi până la cinci milioane pentru cel de-al doilea.


Conform Departamentului de Stat, Talal Hamiyah “conduce ramura teroristă internaţională a Hezbollah” şi a fost “legat de mai multe atentate teroriste” sau “răpiri vizând americani”. Fouad Chokr este “un înalt comandant militar al forţelor grupării din sudul Libanului”, care a jucat “un rol-cheie în recentele operaţiuni militare ale Hezbollah în Siria”, dar de asemenea, în urmă cu mai mult timp, în atacul soldat cu peste 200 de morţi, în 1983, în rândul puşcaşilor americani, la Beirut.

După 20 de ani de când a fost plasată pe lista neagră de către Washington, “Hezbollah rămâne una din organizaţiile teroriste cele mai periculoase din lume”, a apreciat coordonatorul pentru contraterorism de la departamentul de Stat, Nathan Sales. Recompensele anunţate sunt “o nouă etapă pentru a creşte presiunea asupra lor şi a organizaţiei lor”, a spus el jurnaliştilor.

El a chemat aliaţii SUA să desemneze de asemenea Hezbollah ca “organizaţie teroristă” şi să nu facă o “falsă distincţie” între ramura politică şi cea militară. “Hezbollah este o organizaţie teroristă de la A la Z”, a insistat oficialul american.

Uniunea Europeană nu a clasat decât ramura militară a grupării islamiste pe lista sa de organizaţii teroriste.

În timp ce administraţia Trump se pregăteşte să-şi prezinte în această săptămână poziţia faţă de acordul nuclear iranian, Nathan Sales a declarat de asemenea că Hezbollah a putut deveni o “ameninţare globală” doar graţie “susţinerii” de către Teheran. SUA acuză Iranul că încalcă “spiritul” acordului din 2015 prin rolul său “destabilizator” în Orientul Mijlociu şi prin “susţinerea terorismului”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.