X

SUA pledează în favoarea unui ‘cod de conduită neconstrângător’ privind aşa-zişii ‘roboţi ucigaşi’

Statele Unite ale Americii au pledat joi în cadrul unei reuniuni a ONU în favoarea elaborării unui “cod de conduită neconstrângător” privind sistemele de arme letale autonome LAW, sau aşa-zişii “roboţi ucigaşi”, relatează AFP, potrivit agerpres

“În opinia noastră, singurul mijloc de a progresa în acest proces de reflecţie ar fi elaborarea unui cod de conduită neconstrângător”, a declarat reprezentantul american Josh Dorosin, consilier juridic în Departamentul de Stat.

Citește și : Emiratele Arabe Unite sărbătoresc 50 de ani de la crearea ca stat

“Un astfel de cod ar ajuta statele să promoveze un comportament responsabil şi respectarea dreptului internaţional”, a spus Dorosin la reuniunea Grupului de experţi guvernamentali privind sistemele de arme letale autonome, organizată la Geneva.

Prima reuniune oficială a acestui grup, al cărui mandat se află la final, a avut loc în 2017, fără a reuşi să ajungă la un consens asupra necesităţii de a reglementa folosirea armelor de acest fel.

După reuniunea dintre 2 şi 8 decembrie grupul de experţi urmează să publice o serie de recomandări în vederea conferinţei Convenţiei ONU privind anumite arme clasice care se va desfăşura între 13 şi 17 decembrie la Geneva.

Ambasadorul belgian Marc Pecsteen, care prezidează discuţiile Grupului de experţi guvernamentali, a elaborat un raport ce recomandă statelor participante la convenţie să lanseze negocieri pentru a stabili norme internaţionale privind aceste arme. Raportul mai recomandă statelor să se angajeze să exercite un “control uman suficient” asupra acestora.

La dezbaterile de joi, mai multe ţări, între care SUA şi India, şi-au manifestat reticenţa în ce priveşte adoptarea unui cadru juridic constrângător şi au criticat mai multe aspecte ale raportului.

În noiembrie 2018, secretarul general al ONU Antonio Guterres a chemat statele să interzică aceste arme, calificându-le drept “inacceptabile politic şi revoltătoare moral”. La rândul său, Comitetul internaţional al Crucii Roşii (CICR) cere din 2015 statelor să cadă de acord asupra limitării sistemelor de arme autonome “pentru a asigura protecţia civililor, respectarea dreptului internaţional umanitar şi acceptabilitatea etică a acestor sisteme”.

CICR susţine de altfel reguli constrângătoare juridic care să interzică sistemele de arme autonome imprevizibile sau care ţintesc persoane.

Citește și : Este OFICIAL! Sebastian Kurz iese pe uşa din dos a politicii austriece

Reguli constrângătoare doresc şi o serie de organizaţii neguvernamentale, inclusiv Human Rigjhts Watch.

“O minoritate de stat blochează în prezent eforturile vizând lansarea de negocieri. Dacă aceste discuţii eşuează, e timpul ca statele să aibă în vedere alte căi de a obţine progrese credibile”, a declarat pentru AFP Clare Conboy, reprezentantă a campaniei Stop Killer Robots, o coaliţie globală de peste 180 de ONG-uri.

Tags: Josh DorosinLAWONUroboţi ucigaşiStatele Unite
Categorii: Știrile zilei