X

SUA : Programul NSA prelungit cu șase ani

Camera Reprezentanţilor a Congresului SUA a aprobat joi reautorizarea pentru şase ani a Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) să intercepteze comunicaţiile pe internet cu străinătatea, informează AFP.

Dezbaterea a fost perturbată pentru scurt timp de o postare pe Twitter a preşedintelui Donald Trump, care punea sub semnul întrebării programul de supraveghere al NSA, pe care Casa Albă îl susţine oficial. După mai puţin de două ore, Trump a revenit, notând: ‘Avem nevoie de el!’, conform agerpres .

Prin votul de joi, Camera Reprezentanţilor a reautorizat pentru următorii şase ani Secţiunea 702 din Foreign Intelligence Surveillance Act (FISA) şi care reprezintă baza juridică pentru, între altele, programul ‘PRISM’ de supraveghere a reţelelor sociale, a cărui dezvăluire de către Edward Snowden în 2013 a declanşat un scandal la scară planetară. Precedenta autorizare, pentru o durată de cinci ani, data din 2012.

Citește și : Elevii români din Ucraina vor beneficia de burse şcolare din partea statului român (Teodor Meleşcanu)

Agenţiile de informaţii considerau această nouă autorizare ca absolut vitală pentru apărarea ţării împotriva terorismului, susţinând că legea nu îi vizează decât pe neamericani, în străinătate, cetăţenii americani fiind protejaţi prin Constituţie împotriva oricăror interceptări fără mandat judecătoresc ale comunicaţiilor lor.

O alianţă de parlamentari de stânga şi ai dreptei libertariene s-a opus însă, întrucât comunicaţiile americanilor pot ajunge incidental în interceptările NSA.

Între majoritatea republicană şi opoziţia democrată a intervenit un compromis prin care condiţiile de acces al FBI la miliardele de date interceptate de NSA au fost uşor restrânse, astfel încât poliţiştii vor avea nevoie de mandat judiciar pentru a utiliza datele în cadrul unui proces, nu însă şi pentru a le consulta.

Propunerea legislativă a fost adoptată cu 256 de voturi pentru şi 164 împotrivă. Circa o cincime dintre republicani şi 65% din grupul democrat au votat contra proiectului.

Textul pleacă acum în Senat, unde va trebui să întrunească o majoritate calificată de 60 de voturi din 100. Adoptarea sa ar trebui să aibă loc înainte de 19 ianuarie, când expiră legea în vigoare. Rolul final îl va avea preşedintele Donald Trump, căruia îi revine promulgarea noii legi.

Tags: Camera ReprezentantilorCasa AlbaDonald TrumpFISANSASUATrumptwitter
Categorii: Știrile zilei