SUA promit ‘o presiune maximă’ asupra Iranului

Publicat:

Consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, John Bolton, a declarat marţi, la Singapore, că SUA vor exercita ‘o presiune maximă’ asupra Iranului, la o săptămână după intrarea în vigoare a unui nou val de sancţiuni americane împotriva Teheranului, transmite AFP, potrivit agerpres.

‘Considerăm că guvernul este supus unei presiuni reale şi intenţia noastră este de a exercita o presiune foarte puternică asupra lor’ şi chiar ‘o presiune maximă’, a declarat Bolton, înaintea summitului anual al Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN).


Citeşte şi: Un tânăr român a ridicat în picioare Parlamentul britanic – VIDEO

‘Vom creşte de asemenea semnificativ aplicarea sancţiunilor’, a subliniat el.

După o primă serie de sancţiuni în august, SUA au reinstituit la începutul lui noiembrie măsuri împotriva sectoarelor petrolier şi financiar ale Iranului.

Aceste sancţiuni fuseseră ridicate după semnarea acordului nuclear cu Iran în vara lui 2015, acord din care preşedintele Donald Trump a retras unilateral SUA în luna mai.

Celelalte state semnatare (Franţa, Marea Britanie, Germania, Rusia şi China) au criticat sancţiunile, dar sunt constrânse să le aplice. Ele s-au angajat să facă tot posibilul pentru a menţine acordul şi pentru ca Iranul să nu se retragă la rândul său.

‘Nu este nicio îndoială că Iranul a încercat deja să găsească mijloace de a evita sancţiunile, în special pentru petrol şi pieţele financiare’, a mai afirmat Bolton.

Citeşte şi: RĂZBOI în Fâşia Gaza! Sute de rachete trase spre Israel, care dă o replică nimicitoare – VIDEO

‘Majoritatea ţărilor europene au trecut printr-o fază de negare şi de mânie, dar multe dintre ele au acceptat că am ieşit din acest acord’, a adăugat el, dând asigurări că şi ‘altele ajung la această concluzie’.

Donald Trump este convins că presiunea economică va obliga Teheranul să-i accepte condiţiile pentru un nou acord permanent în domeniul nuclear.

Fondul Monetar Internaţional a previzionat că economia Iranului se va contracta cu 1,6% în acest an şi cu 3,6% în 2019 sub efectul sancţiunilor.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.