SUA protestează după semnarea acordului de securitate între China şi Insulele Solomon

Publicat:

Statele Unite au criticat miercuri lipsa de ”transparenţă” a acordului de securitate semnat între China şi Insulele Solomon chiar înaintea sosirii unei delegaţii americane în arhipelagul din Pacific, potrivit agerpres.

”Suntem preocupaţi de lipsa de transparenţă şi de natura nedeterminată a acestui acord, care se înscrie într-o tendinţă a Republicii Populare Chineze de a oferi acorduri vagi şi neclare cu puţină consultare regională în domeniile pescuitului, gestionării resurselor, ajutorului pentru dezvoltare, şi acum în practicile de securitate”, a declarat agenţiei France Presse o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat al SUA.


Citește și : Rusia acuză Occidentul că încearcă să prelungească conflictul din Ucraina

”Acest acord era în pregătire de ceva timp. Anunţul semnării nu schimbă nimic în privinţa preocupărilor noastre, nu mai mult decât ale celor ale aliaţilor şi partenerilor noştri regionali, şi nu schimbă angajamentul nostru în favoarea unei relaţii puternice cu regiunea”, a adăugat reprezentanţa diplomaţiei SUA.

China a anunţat marţi semnarea acestui ”acord-cadru de securitate”, confirmată miercuri de premierul Insulelor Solomon, Manasseh Sogavare, în pofida avertismentelor transmise de SUA şi Australia, oficial aliaţi ai acestui arhipelag din Pacific şi care se tem de ambiţiile militare ale Chinei în această zonă.

Textul acordului nu a fost făcut public, dar o versiune preliminară scursă în presă cuprindea dispoziţii ce autorizează desfăşurări navale şi poliţieneşti ale Chinei în Insulele Solomon, ceea ce a alarmat Washingtonul şi Canberra, îngrijorate de mult timp de posibilitatea construirii unui baze navale chineze în Pacificul de Sud.

Citește și : Banca Mondială a revizuit în scădere prognoza globală de creştere economică

O delegaţie americană la nivel înalt este aşteptată săptămâna aceasta în Insulele Solomon pentru a transmite un nou avertisment pe acest subiect. Anunţul semnării acordului a survenit imediat după cel referitor la venirea emisarilor americani.

”Deşi Insulele Solomon au spus că nu vor permite Republicii Populare Chineze să construiască o bază navală, noi le vom împărtăşi preocupările noastre, precum şi eforturile noastre mai largi de consolidare a relaţiilor noastre îndelungate cu Insulele Solomon”, a mai spus purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat al SUA.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ministrul Popșoi la sfat cu omologul său din Regatul Țărilor de Jos

Ministrul Popșoi la sfat cu omologul său din Regatul Țărilor de Jos Viceprim-ministrul Mihai Popșoi, ministru al afacerilor externe, a avut o întrevedere cu noul...

Recensământul populației a ajuns la final. Ce pot face persoanele care nu au fost recenzate

Recensământul populației a ajuns la final. Ce pot face persoanele care nu au fost recenzate Ieri, 7 iulie, ultima zi a recensământului populației. Ultimele date...

Maia Sandu a fost la „Hora Sânzienelor”

Maia Sandu a fost la „Hora Sânzienelor” Președinta Maia Sandu a vizitat orașul Telenești, unde a avut loc Festivalul „Hora Sânzienelor”.   „Am cunoscut meșteri populari, colective...

Serviciul Vamal raportează încasări de peste 745,9 milioane de lei

Serviciul Vamal raportează încasări de peste 745,9 milioane de lei Serviciul Vamal raportează încasări de peste 745,9 milioane de lei la bugetul de stat timp...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.