X

SUA reacţionează la decizia Israelului de a închide mai multe ONG-uri palestiniene

Statele Unite şi-au exprimat joi “îngrijorarea” după ce armata israeliană a închis birourile mai multor ONG-uri palestiniene cu sediul în Cisiordania ocupată, pe care le-a acuzat de terorism, informează AFP, potrivit agerpres.

“Suntem îngrijoraţi de închiderea de către forţele de securitate israeliene a birourilor a şase ONG-uri din Ramallah şi din jurul său”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

Citeşte şi: Guterres cere crearea unui perimetru demilitarizat în jurul Centralei nucleare Zaporojie – Black News

El a spus că autorităţile americane sunt în contact cu omologii lor israelieni la nivel înalt pentru a obţine mai multe informaţii despre aceste organizaţii, pe care Israelul a promis că le va oferi.

Armata israeliană a efectuat percheziţii joi dimineaţă şi a închis birourile a şapte ONG-uri din Ramallah, sediul Autorităţii Naţionale Palestiniene din Cisiordania, teritoriu palestinian ocupat de Israel din 1967. Este vorba de şase ONG-uri desemnate drept “teroriste” în 2021 şi de organizaţia Health Work Committee, care are legături, potrivit Israelului, cu FPLP, o mişcare palestiniană de orientare marxistă, care are o ramură armată.

Guvernul israelian a anunţat în octombrie 2021 că a plasat şase ONG-uri palestiniene care au legătură cu Frontul Popular pentru Eliberarea Palestinei (FPLP) pe lista sa de “organizaţii teroriste”, o decizie criticată de organizaţiile pentru drepturile omului. Toate aceste organizaţii au negat legăturile cu PFLP.

“Statele Unite nu şi-au schimbat poziţia sau abordarea faţă de aceste organizaţii”, a asigurat joi Ned Price în timpul unei conferinţe de presă, amintind că Statele Unite nu le furnizează fonduri.

Citește și: Zelenski: Pacea cu Rusia nu este posibilă atât timp cât trupele ruse sunt pe teritoriul ucrainean

“Nu am văzut nimic în ultimele luni care să ne facă să ne schimbăm” poziţia, a spus el, subliniind că administraţia americană va aştepta noile informaţii furnizate de israelieni înainte de a se pronunţa în legătură cu acest subiect.

La rândul său, Uniunea Europeană a asigurat joi că va continua să sprijine organizaţiile societăţii civile care joacă un rol în promovarea dreptului internaţional, a drepturilor omului şi a valorilor democratice”, a declarat Nabila Massrali, purtătoare de cuvânt a şefului diplomaţiei europene, Josep Borrell.

Tags: cisiordaniaFrontul Popular pentru Eliberarea Palestinei (FPLP)Health Work CommitteeisraelJosep BorrellNabila MassraliNed PriceONGPalestinaRamallahSUAuniunea europeana
Categorii: Sinteze