X

SUA reacţionează la ultima mişcare a Teheranului: ‘Este un şantaj nuclear’

Statele Unite au denunţat luni cea mai recentă abatere a Iranului de la acordul nuclear internaţional, calificând activităţile de producere a uraniului îmbogăţit cu 20% drept un “şantaj nuclear”, informează AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

“Îmbogăţirea uraniului cu 20% (la uzina din Fordo) este o încercare clară a Iranului de a-şi intensifica campania de şantaj nuclear, o încercare care va continua să eşueze”, a declarat sub protecţia anonimatului un angajat al Departamentului de Stat american.

Citeşte şi: Bulgaria îşi REDESCHIDE grădiniţele şi şcolile primare

În mai 2019, la un an după retragerea unilaterală a Statelor Unite de către preşedintele Trump din acordul nuclear iranian semnat în 2015, decizie urmată de reimpunerea unor sancţiuni dure de către Washington regimului de la Teheran, Iranul a început să renunţe la respectarea principalele sale angajamente.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a confirmat luni că Iranul a declanşat procesul destinat producerii de uraniu îmbogăţit cu 20% în uzina subterană de la Fordo, ceea ce reprezintă o nouă încălcare a acordului nuclear semnat în 2015.

Acuzat de SUA şi Israel, principalii săi inamici, Iranul neagă constant faptul că obiectivul urmărit prin astfel de activităţi este producerea armei atomice.

Citește și : Boris Johnson impune LOCKDOWN naţional în UK

Unii experţi văd în această reacţie din partea SUA o încercare pe ultima sută de metri a administraţiei Trump de a pune presiune asupra viitorului preşedinte Joe Biden în acest dosar sensibil.

Venirea la Casa Albă a lui Joe Biden este văzută ca o perspectivă plină de promisiuni de către susţinătorii acordului nuclear internaţional cu Iranul având în vedere hotărârea exprimată în campania electorală de politicianul democrat de a salva acest acord.

Tags: Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA)Casa AlbaFordoIranSUAteheranuraniu imbogatitwashington
Categorii: Știrile zilei