X

SUA reclamă eliberarea ‘imediată’ a unui pastor protestant condamnat în China

Statele Unite au reclamat marţi “eliberarea imediată şi necondiţionată” a pastorului protestant Wang Yi condamnat cu o zi înainte în China la nouă ani de închisoare pentru “incitare la subminarea ordinii de stat”, notează AFP, potrivit agerpres.

“Beijingul trebuie să îl elibereze şi să pună capăt represiunii crescânde împotriva creştinilor şi membrilor celorlalte grupuri religioase”, a scris pe Twitter şeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo, adăugând că este “alarmat” de această condamnare.

Citește și : Noi proteste la Hong Kong în ultimele orele ale anului 2019

“Lansăm un apel la eliberarea sa imediată şi necondiţionată”, a insistat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat american, Morgan Ortagus. Într-un comunicat, ea a denunţat un proces organizat “cu uşile închise” şi “fără prezenţa unui avocat al apărării”, considerând că el a fost condamnat “în legătură cu apărarea paşnică a libertăţii religioase”.

Pastorul Wang Yi, care a criticat deschis puterea chineză, a fost arestat în decembrie 2018 împreună cu mai multe zeci de membri ai Bisericii alianţei ploii de toamnă, o congregaţie neoficială din marele oraş Chengdu, în sud-vestul Chinei.

Condamnarea sa este una dintre cele mai grele sancţiuni pronunţate în ultimii ani de regimul comunist împotriva unui responsabil religios pentru “incitare la subminarea ordinii de stat”, un capăt de acuzare frecvent folosit contra opozanţilor politici.

El a mai fost găsit vinovat de “activităţi comerciale ilegale”.

Citește și : Personalul Ambasadei americane din Irak este în siguranţă, anunţă Departamentul de Stat

Potrivit Amnesty Internaţional, congregaţia este una din cele mai mari “biserici de casă” din China, o biserică în clandestinitate ai cărei membri au obiceiul de a se aduna acasă la unul sau altul dintre ei.

Tags: ChinainchisoareMike PompeoStatele UniteWang Yi
Categorii: Știrile zilei