SUA reduce drastic bugetul ONU

Publicat:

SUA cer o reducere cu 250 de milioane de dolari a bugetului bienal al ONU pentru perioada 2018-2019 şi au propus mai multe “tăieri”, au anunţat marţi surse diplomatice pentru AFP, potrivit agerpres.

Acest buget al activităţilor regulate, pentru personal şi echipamente de infrastructură, care se discută în prezent, urmează să fie aprobat de cele 193 de state membre înainte de sfârşitul lui decembrie.


Citeşte şi: GEAMUL unui elicopter militar american A CĂZUT peste o şcoală din Japonia – FOTO/VIDEO

Pentru următorii doi ani, serviciile ONU au estimat că au nevoie de 5,4 miliarde de dolari, reducând deja cu 200 de milioane de dolari acest buget în raport cu cel pentru perioada 2016-2017.

Secretariatul ONU are circa 40.000 de angajaţi recrutaţi din întreaga lume. Prim contributor, SUA asigură 22% din acest buget de funcţionare.

“SUA le-au împărtăşit statelor membre ale ONU voinţa lor de a reduce bugetul cu 250 de milioane de dolari”, au declarat doi diplomaţi, citaţi de AFP fără a le fi dezvăluită identitatea. Ele doresc o reducere de circa 5%, însă aceasta este aproape imposibil de realizat, potrivit unui al treilea diplomat.

Potrivit mai multor surse diplomatice, SUA au detaliat în sprijinul cererii lor “tăierile” posibile. Acestea ar putea viza misiunile politice speciale ale ONU (în Palestina, Libia sau Afganistan), serviciul de comunicare, domeniul de dezvoltare şi s-ar putea traduce printr-o îngheţare a angajărilor şi salariilor personalului.

Citeşte şi: Israelul îl arestează pe liderul Hamas, Hassan Yousef

Misiunea americană la ONU a refuzat deocamdată să facă vreun comentariu.

Potrivit unei alte surse diplomatice a AFP, UE a propus la rândul său o reducere a bugetului ONU cu “170 de milioane de dolari”.

Bugetul de funcţionare al ONU este separat de cel pentru operaţiunile de pace, care au peste 100.000 de “căşti albastre” în circa 15 misiuni în lume. Bugetul pentru aceste operaţiuni, unul anual, a fost adoptat în iunie şi se ridică la 7,3 miliarde de dolari. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Reguli mai flexibile pentru schimburile comerciale dintre R. Moldova și statele din zona euro-mediteraneeană

Reguli mai flexibile pentru schimburile comerciale dintre R. Moldova și statele din zona euro-mediteraneeană Agenții economici din Republica Moldova vor putea să participe mai activ...

Moldova va primi un grant pentru construcția locuințelor sociale eficiente energetic

Moldova va primi un grant pentru construcția locuințelor sociale eficiente energetic Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei va acorda țării noastre un grant în valoare...

Tentative de corupere la vamă

Tentative de corupere la vamă Polițiștii de Frontieră au denunțat două tentative de corupere în PTF comun Palanca-Maiaki-Udobnoe și în PTF Tudora. Citește și: Nordul țării...

Căuta un killer dar a dat de un agent sub acoperire. Instanța a eliberat suspecta, iar procurorii vor contesta

Căuta un killer dar a dat de un agent sub acoperire. Instanța a eliberat suspecta, iar procurorii vor contesta O femeie ar fi comandat moartea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.