SUA reduce nivelul de reprezentare în relaţiile cu palestinienii

Publicat:

Relaţiile SUA cu palestinienii sunt începând de luni în sarcina doar a unui departament diplomatic, după ce consulatul general al SUA la Ierusalim a fost integrat în ambasada americană, prin această retrogradare a nivelului de reprezentare a Washingtonului în relaţiile cu palestinienii aceştia din urmă primind o nouă lovitură din partea unei administraţii Trump care în ochii lor este foarte pro-israeliană, relatează agenţiile AFP şi EFE, potrivit Agerpres.

După semnarea acordurilor de la Oslo, în anii ’90, consulatul general al SUA la Ierusalim făcea oficii de ambasadă de facto a SUA pentru relaţiile cu palestinienii. Dar acest consulat încetează acum să existe odată cu integrarea sa în misiunea diplomatică pe care Trump a decis să o mute de la Tel Aviv la Ierusalim.


Citește și : Olanda își recheamă acasă ambasadorul din Iran

În opinia unui funcţionar palestinian, citat de agenţia EFE, ”aceasta înseamnă că relaţiile (palestinienilor) cu ambasadorul SUA în Israel nu vor exista” şi, în plus, SUA ”vor avea acces mult mai redus la informaţii (despre palestinieni) şi probleme cu celelalte consulate, pentru că nu vor mai avea întâlniri cu ele”.

Este ”ultimul cui în sicriul” rolului istoric de mediator jucat de SUA, a spus la rândul, într-o postare pe Twitter, numărul doi al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei (OEP), Saeb Erakat.

Aceste opinii nu sunt însă împărtăşite de către Departamentul de Stat, care a menţionat, într-o declaraţie difuzată luni, că ”această decizie a fost impulsionată de eforturile noastre globale de eficientizare a angajamentelor şi operaţiunilor diplomatice”. Integrarea consulatului în structura ambasadei ”nu indică vreo schimbare în politica SUA faţă de Ierusalim, Cisiordania şi Fâşia Gaza”, explică Departamentul de Stat.

Dar responsabilii palestinieni sunt nemulţumiţi în special de faptul că relaţiile lor cu SUA vor fi gestionate de ambasadorul David Friedman, pe care ei îl acuză frecvent că sprijină colonizarea israeliană în Cisiordania şi Ierusalimul de Est şi că este unul dintre artizanii mutării ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim.

De asemenea, David Friedman este un apropiat al preşedintelui Trump, pe care palestinienii nu îl iartă pentru decizia sa de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului.

Citește și : Comediantul Volodimir Zelenski conduce detașat în sondajele din Ucraina

Începând din decembrie 2017, preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a îngheţat relaţiile cu Administraţia Trump, care a decis în replică să îngheţe ajutorul financiar acordat Autorităţii Palestiniene şi contribuţia financiară oferită Agenţiei ONU pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA). În plus, SUA au închis misiunea diplomatică palestiniană la Washington.

Administraţia Trump a promis că, după alegerile legislative ce vor avea loc în Israel pe 9 aprilie, va prezenta propuneri de soluţionare a conflictului israeliano-palestinian. Departamentul de Stat a asigurat luni că SUA ”continuă să nu adopte o poziţie” în chestiunile legate de statutul final, inclusiv limitele suveranităţii israeliene asupra Ierusalimului, apreciind că acestea trebuie negociate între israelieni şi palestinieni.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

Un “Vatican musulman” e pe cale să se nască în inima Europei

Un "Vatican musulman" e pe cale să se nască în inima Europei Prim-ministrul albanez Edi Rama a făcut cunoscută cotidianului "New York Times" intenția sa...

Discrepanţele rasiale din Europa nu pot fi decuplate de greşelile istorice (raport)

Discrepanţele rasiale din Europa nu pot fi decuplate de greşelile istorice Discrepanţele rasiale din unele naţiuni europene nu pot fi soluţionate dacă moştenirile colonialismului şi...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.