SUA refuză să discute despre o retragere a trupelor din Irak, în ciuda unei solicitări a Bagdadului

Publicat:

Statele Unite nu intenţionează să discute cu autorităţile irakiene despre o “retragere a trupelor” americane, în ciuda cererii premierului irakian Adel Abdul Mahdi, a transmis vineri Departamentul de Stat american, potrivit AFP, scrie agerpres.

“În acest stadiu, orice delegaţie care s-ar deplasa în Irak ar fi însărcinată cu discutarea celui mai bun mod de a reconfirma parteneriatul nostru strategic, nu a unei retrageri a trupelor”, a afirmat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei americane, Morgan Ortagus, într-un comunicat.


Citește și : Comisia Europeană aşteaptă o anchetă credibilă în tragedia aeriană din Iran

Premierul irakian demisionar Adel Abdul Mahdi i-a cerut anterior secretarului de stat american Mike Pompeo trimiterea unei delegaţii pentru a organiza retragerea soldaţilor americani din Irak.

El i-a “solicitat să fie trimişi reprezentanţi în Irak pentru a pune în funcţie mecanismele necesare aplicării deciziei Parlamentului în vederea retragerii securizate a trupelor din Irak”, conform unui comunicat al biroului său de presă.

Parlamentul Irakului a votat expulzarea celor 5.200 de soldaţi desfăşuraţi în Irak, după ce Washingtonul i-a ucis la începutul lunii, într-un raid la Bagdad, pe influentul general iranian Qassem Soleimani şi pe colonelul său, irakianul Abu Mahdi al-Muhandis.

Atacul a amplificat sentimentul antiamerican din Irak, iar autorităţile se distanţează din ce în ce mai mult de marele aliat american, în favoarea Iranului, duşmanul înveterat al Washingtonului.

Trupele americane sunt desfăşurate în cadrul unei coaliţii internaţionale de luptă împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI).

“Prezenţa noastră militară în Irak vizează continuarea luptei împotriva Statului Islamic şi, aşa cum a spus secretarul de stat, suntem hotărâţi să îi protejăm pe americani, pe irakieni şi pe partenerii noştri din coaliţie”, a insistat Morgan Ortagus.

Ea a adăugat totuşi, fără alte precizări, că Washingtonul vrea să aibă o “discuţie” cu guvernul irakian “nu doar pe subiectul securităţii, dar şi pe subiectul parteneriatului nostru financiar, economic şi diplomatic”.

Citește și : Un ministru bulgar a demisionat după o noapte în arestul poliţiei

“Vrem să fim un prieten şi un partener al unui Irak suveran, prosper şi stabil”, a dat ea asigurări.

În contextul în care preşedintele american Donald Trump a cerut miercuri NATO să îşi întărească implicarea în Orientul Mijlociu, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat a anunţat că discuţiile pentru punerea în aplicare a acestei solicitări au început.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.