X

SUA refuză să plătească contribuțiile restante la OMS

Statele Unite ale Americii nu vor plăti cele circa 80 de milioane de dolari pe care le datorează Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), dar vor redirecţiona aceşti bani pentru a ajuta la plata facturii SUA la ONU, în New York, a declarat miercuri o oficialitate americană, citată de Reuters. Totodată, preşedintele Donald Trump a fost de acord să plătească 108 milioane de dolari OMS pentru finanţarea unor programe împotriva poliomielitei şi a gripei, în ciuda faptului că este în continuare hotărât să se retragă din acest organism în iulie 2021, a relatat EFE, potrivit agerpres.

SUA intenţionează să părăsească OMS, cu sediul la Geneva, la 6 iulie 2021, după ce preşedintele Trump a acuzat organizaţia că a devenit o marionetă a Chinei în timpul pandemiei de coronavirus, acuzaţii respinse de OMS.

Citește și: Ce este Noviciok-ul, substanța cu care a fost otrăvit Alexei Navalnîi

”Vă aducem în atenţie declaraţiile anterioare prin care ne exprimam regretul faţă de decizia SUA de a se retrage. Aşteptăm noi detalii, pe care le vom analiza cu atenţie”, a declarat o purtătoare de cuvânt a OMS a declarat joi, într-un e-mail de răspuns la o solicitare de a comenta.

În conformitate cu legislaţia americană, Trump a fost nevoit să dea un preaviz de un an în ceea ce priveşte retragerea SUA din OMS şi este obligat să achite cotizaţia pe care Washingtonul o datorează organizaţiei în actualul an fiscal.

Nerissa Cook, ”numărul doi” din cadrul Biroului pentru Afacerile Organizaţiilor Internaţionale de pe lângă Departamentul de Stat, a declarat că în prezent SUA datorează OMS circa 18 milioane de dolari pentru anul financiar 2019 şi 62 de milioane de dolari pentru anul financiar 2020. Ea a declarat că aceste sume vor fi redirecţionate pentru a acoperi cheltuielile SUA la New York pentru ONU.

SUA aveau inclusă în buget suma de 123 de milioane de dolari pentru OMS pentru această perioadă fiscală (octombrie 2019 – septembrie 2020): 58 de milioane au fost deja plătite către OMS înainte ca Trump să anunţe, în aprilie, suspendarea contribuţiilor SUA la organizaţie.

Citește și: Parlamentul bulgar dă undă verde pentru schimbarea Constituţiei! Sofia s-a transformat în câmp de bătălie între protestatari şi forţele de ordine

Lawrence Gostin, profesor universitar la Facultatea de Drept Georgetown din Washington, D.C., a comentat într-un tweet că redirecţionarea fondurilor OMS este ”imorală… şi evident ilegală”. SUA trebuie să-şi respecte toate obligaţiile financiare, a insistat el, adăugând: ”Trump acţionează unilateral, cu (sau fără) Congres şi încălcând legea”.

Pe de altă parte, într-o conferinţă de presă telefonică, funcţionari ai administraţiei Trump au explicat miercuri că 108 milioane de dolari vor fi folosiţi pentru a subvenţiona eforturile împotriva poliomielitei şi a gripei în Libia, Siria, Pakistan şi Afganistan. Decizia reprezintă o victorie pentru acei membri ai administraţiei Trump care consideră că Washingtonul îşi pune în pericol securitatea dacă suspendă toate contribuţiile la OMS, comentează EFE. 

Tags: Donald TrumpNerissa Cooknew yorkONUOrganizaţia Mondială a Sănătăţii(OMS)SUA
Categorii: Știrile zilei