SUA restituie Coreei de Sud 12 situri militare

Publicat:

Armata SUA a convenit vineri să restituie Coreei de Sud 12 situri, inclusiv şase situate în capitala Seul, deschizând astfel calea către proiecte de construcţie civilă, după o îndelungată dispută cu autorităţile sud-coreene legat de acest subiect, relatează Reuters şi Yonhap, potrivit agerpres.

SUA au staţionat forţe în Coreea de Sud după încheierea războiului din Peninsula coreeană din 1950-1953, iar în ultimii ani între cei doi aliaţi, Washington şi Seul, au apărut neînţelegeri în legătură cu costul menţinerii celor 28.500 militari americani la diferite baze de pe teritoriul sud-coreean, în pofida a ceea ce mulţi consideră a fi o creştere a ameninţării nord-coreene.


Citește și: Germania începe DEPORTĂRILE în Siria

Cele 12 situri ce vor fi restituite se numără între cele 80 pe care Forţele SUA din Coreea (USFK) au convenit în 2002 să le predea Coreei de Sud pentru proiecte de dezvoltare, însă planurile în acest sens au fost blocate de neînţelegeri legate de costurile de decontaminare a terenurilor.

Un comunicat guvernamental sud-coreean precizează că cele două părţi au finalizat planul de restituire a celor 12 situri cu condiţia ca discuţiile privind costurile degajării lor să continue.

“Am ajuns la această decizie ţinând cont şi de problemele sociale şi economice din comunităţi provocate de întârzierile apărute şi solicitările acestor comunităţi de a le redobândi fără întârziere”, a declarat într-o conferinţă de presă Choi Chang-won, ministru adjunct responsabil cu coordonarea politicilor guvernamentale.

Locuitorii din unele din zonele vizate protestează de mai mulţi ani, cerând revenirea acestora în sfera civilă şi susţinând că existenţa facilităţilor americane au subminat planurile de dezvoltare în zonă şi au perturbat piaţa imobiliară.

Yonhap menţionează, citând Ministerul sud-coreean al apărării, că în prezent nivelul de poluare cu petrol şi metale grele la 11 din cele 12 situri depăşeşte limita admisă de legislaţia sud-coreeană, iar decontaminarea terenurilor pe care au funcţionat bazele va dura circa doi-trei ani.

În acest sens, Coreea de Sud intenţionează să achite costurile decontaminării într-o primă fază, urmând să abordeze ulterior acest subiect în discuţiile cu SUA.

Nu se ştie deocamdată care va fi acest cost, dar guvernul sud-coreean a afirmat că a cheltuit circa 98 de miliarde de woni (aproape 90 miliarde dolari americani) pentru decontaminarea a trei situri militare restituite de SUA anul trecut.

Citește și: Ministrul de interne albanez și-a dat DEMISIA

Guvernul sud-coreean intenţionează să construiască pe aceste terenuri complexe rezidenţiale şi comerciale pentru a aplatiza spirala preţurilor la apartamente.

De asemenea, Ministerul sud-coreean al sănătăţii şi autorităţile din Seul au în vedere un plan de construire a unui spital public specializat în boli infecţioase într-unul din siturile ce vor fi eliberate în capitală.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Eșec juridic pentru X: Platforma lui Musk trebuie să plătească o amendă mare în Australia

Eșec juridic pentru X: Platforma lui Musk trebuie să plătească o amendă mare în Australia Platforma de social media X, deținută de Elon Musk, a...

O statuie a lui Trump dezbrăcat, considerată ‘deplorabilă’ de republicani

O statuie a lui Trump dezbrăcat, considerată 'deplorabilă' de republicani O marionetă de 13 metri înălţime cu chipul unui Donald Trump complet dezbrăcat a fost...

Operă de artă cu stema Țării Românești, scoasă la licitație la Barcelona. Cumpărătorul este un cetățean român și a plătit 500.000 de euro

Operă de artă cu stema Țării Românești, scoasă la licitație la Barcelona. Cumpărătorul este un cetățean român și a plătit 500.000 de euro Un cetățean...

5 to go investește peste 1 milion de euro pentru a putea deschide 50 de cafenele în Republica Moldova

5 to go investește peste 1 milion de euro pentru a putea deschide 50 de cafenele în Republica Moldova Radu Savopol, cofondatorul rețelei de cafenele...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.