SUA şi Rusia se acuză reciproc de destabilizarea situaţiei din Europa

Publicat:

Statele Unite şi Rusia s-au acuzat reciproc, joi, de destabilizarea situaţiei din Europa, în marja reuniunii anuale de la Viena a miniştrilor de externe din Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), relatează dpa, potrivit agerpres.

Secretarul general al OSCE, Thomas Greminger, a făcut apel la toate ţările din organizaţie să “reconstruiască încrederea”, în pofida crizei din Ucraina, dar şefii diplomaţiilor de la Washington şi Moscova nu au semnalat niciun fel de diminuare a tensiunilor.


Citeşte şi: După ‘declaraţia de război’ a lui Trump, Hamas îi cheamă pe palestinieni la INTIFADA

“Din toate provocările cu care se confruntă OSCE, niciuna nu este mai importantă sau mai supărătoare decât situaţia din Ucraina”, a declarat secretarul de stat american Rex Tillerson.

Acesta a acuzat Moscova pentru recentele încălcări ale armistiţiului din estul Ucrainei, unde continuă să se înregistreze ciocniri între forţele de securitate ale Kievului şi separatişti proruşi.

“Rusia înarmează, conduce, antrenează şi luptă alături de forţele antiguvernamentale”, a subliniat Tillerson.

La rândul său, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a acuzat Alianţa Nord-Atlantică dominată de SUA de “subminarea” securităţii în Europa, evocând “întărirea potenţialului NATO pe flancul său estic, extinderea nesăbuită a Alianţei şi desfăşurarea sistemului antirachetă în Europa”.

Anexarea de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea şi susţinerea acordată de aceasta separatiştilor din estul Ucrainei au tensionat relaţiile dintre Moscova şi ţările occidentale, aminteşte dpa.

“Securitatea începe prin încredere, iar încrederea începe prin dialog. Azi e momentul să-l reluăm”, a afirmat Thomas Greminger în faţa miniştrilor de externe şi a înalţilor diplomaţi din cele 57 de ţări ale OSCE reuniţi la Viena.

Citeşte şi: INFERN în cartierul miliardarilor americani. Bel-Air este evacuat în masă – FOTO/VIDEO

Acesta şi-a exprimat “profunda preocupare faţă de activitatea militară intensă şi agravarea situaţiei umanitare din estul Ucrainei”.

Lavrov şi Tillerson urmau să se întâlnească faţă în faţă pentru a discuta despre criza din Ucraina. OSCE este singura organizaţie regională care numără între membri atât Rusia, cât şi SUA şi de aceea a servit drept forum de dialog între cele două mari puteri. Pe agenda discuţiilor se află propunerea Moscovei de a trimite în Ucraina trupe de menţinere a păcii ale ONU, pe lângă observatorii neînarmaţi ai OSCE care sunt deja desfăşuraţi în teren.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.