X

SUA salută embargoul european asupra petrolului importat din Rusia

Statele Unite au salutat marţi embargoul asupra importurilor de petrol rusesc decis de cele 27 de state membre ale Uniunii Europene pentru a obstrucţiona acest “punct forte al maşinii de război a Rusiei”, transmite AFP, potrivit agerpres.

Liderii UE au ajuns la un acord care ar trebui să reducă importurile de petrol rusesc cu aproximativ 90% până la sfârşitul anului, pentru a întrerupe astfel finanţarea războiului iniţiat de Rusia în Ucraina.

Citește și : Putin a semnat un decret ce simplifică acordarea cetăţeniei ruse copiilor orfani ucraineni

Acest embargou asupra ţiţeiului în şase luni şi a produselor rafinate în opt luni este o măsură emblematică, dar şi cea mai spinoasă din cel de-al şaselea pachet de sancţiuni europene împotriva Rusiei, blocat până acum de Ungaria.

“Salutăm embargoul propus de UE asupra petrolului rusesc”, a declarat presei de la Washington purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane Ned Price, menţionând că Statele Unite, mai puţin dependente decât europenii de energia furnizată de Moscova, au anunţat deja o interdicţie asupra tuturor importurilor de hidrocarburi ruseşti.

“Ştim că există un sprijin larg în rândul aliaţilor şi a partenerilor noştri, aşa cum am văzut din nou din partea UE, pentru a împiedica punctul forte al maşinii de război a Rusiei, şi anume piaţa sa energetică”, a adăugat el. El a salutat, de asemenea, eforturile europene de diversificare a aprovizionării cu energie şi de dezvoltare a surselor regenerabile pentru a reduce dependenţa de Moscova “pe termen lung”.

Citește și : ONU: ‘Creştere exponenţială’ a încălcărilor drepturilor omului imputate armatei din Mali de la începutul lui 2022

“Suntem uniţi în hotărârea noastră de a menţine presiunea asupra preşedintelui Putin şi a tuturor celor responsabili de acest război”, a spus el.

În ceea ce priveşte SUA, Ned Price a promis “în curând” anunţuri privind trimiterea de arme suplimentare Kievului.

Tags: embargouNed PricerusiaSUAUniunea Europeană (UE)
Categorii: DiasporaRăzboi in Ucraina