X

SUA salută schimbarea de atitudine a marinei iraniene

Comportamentul armatei iraniene în Golf s-a schimbat total în ultimele luni, a afirmat joi Marina militară americană, după ani de zile de tensiuni pe calea navigabilă foarte frecventată, relatează AFP, potrivit agerpres.

Comandantul Bill Urban, purtător de cuvânt al Flotei a V-a, cu sediul în Bahrein, a declarat că nu a mai avut loc nici un incident ”periculos sau neprofesional” cu iranienii pe mare din august 2017, când o dronă iraniană, cu luminile stinse, a zburat aproape de avioane americane care operau în Golf.

Citeşte şi: Trei ani de negocieri secrete între UE şi Coreea de Nord

”Este o perioadă de timp considerabilă (…) şi credem că este foarte bine”, le-a declarat ofiţerul jurnaliştilor.

Aceste declaraţii au fost făcute la o zi după o vizită a ministrului american al apărării, Jim Mattis, în Bahrein, unde a fost primit miercuri seara de către rege, potrivit agenţiei oficiale BNA.

În 2017 şi 2016, Marina americană s-a plâns de mai multe ori în legătură cu comportamentul unor nave ale Gardienilor Revoluţiei (forţă iraniană de elită), care s-au apropiat în mod periculos de nave americane. În cursul incidentului, marinarii americani au fost nevoiţi să tragă rachete de semnalizare şi tiruri de somaţie pentru a le îndepărta.

Citeşte şi: Budapesta cere autorităţilor române SĂ ANULEZE amenzile date primarilor din Sfântu Gheorghe şi Târgu Secuiesc

Această schimbare intervine în timp ce are loc o înăsprire a discursului preşedintelui american, Donald Trump, care a pus în cauză în mod deschis acordul privind programul nuclear iranian încheiat în 2015 între Teheran şi marile puteri ale lumii.

Flota a V-a şi forţele operaţionale asociate patrulează tot timpul în Golf şi inspectează unele nave.

Tags: BahreinBill Urbangolful persicIranJim Mattismarina americanaSUA
Categorii: Sinteze