SUA sancţionează companiile care produc drone iraniene pentru armata rusă

Publicat:

SUA au impus joi sancţiuni unei societăţi iraniene pe care o acuză de coordonarea zborurilor militare pentru transportarea de drone iraniene în Rusia, precum şi împotriva a trei companii despre care susţin că ar fi implicate în producţia de drone iraniene, relatează Reuters, potrivit agerpres.

SUA acuză Iranul că furnizează drone Rusiei pe care aceasta să le utilizeze în războiul său în Ucraina, ceea ce Teheranul neagă.


Citeşte şi: TOATE competiţiile sportive SE OPRESC vineri în Marea Britanie – Black News

Într-un comunicat, Departamentul Trezoreriei din SUA desemnează în acest sens societatea Safiran Airport Services, cu sediul la Teheran, pe care o acuză de coordonarea zborurilor militare ruseşti între Iran şi Rusia, inclusiv a celor legate de transportul de drone, de personal şi de echipamente aferente.

Trezoreria a desemnat de asemenea Paravar Pars Company, Design and Manufacturing of Aircraft Engines şi Baharestan Kish Company, acuzându-le de implicare în cercetarea, dezvoltarea, producţia şi achiziţia de drone iraniene.

Autorităţile financiare americane consideră că Paravar Pars Company ar fi implicată în copierea de drone de fabricaţie americană şi israeliană, fără să precizeze însă despre ce fel de modele este vorba. Reuters a relatat că unele drone iraniene au la bază avioane fără pilot din alte ţări, inclusiv o dronă americană de recunoaştere aeriană RQ-170 Sentinel, capturată în 2011.

În comunicat sunt menţionaţi directorul general al Baharestan Kish Company şi un membru al consiliului său de administraţie, Rehmatollah Heidari.

‘Armata rusă suferă din cauza unor penurii majore de aprovizionare în Ucraina, în parte din cauza sancţiunilor şi a controalelor la export, ceea ce a forţat Rusia să apeleze la ţări nesigure, precum Iranul pentru aprovizionare şi echipamente’, a declarat joi secretarul de stat Antony Blinken, adăugând că SUA ‘vor să le ceară socoteală’ celor care sprijină Rusia în invazia acesteia în Ucraina.

Luna trecută, un responsabil american a declarat pentru Reuters că dronele de fabricaţie iraniană au “numeroase defecţiuni”.

‘Estimăm că Rusia intenţionează să utilizeze aceste drone iraniene, care pot efectua atacuri aer-sol, operaţiuni de război electronic şi de ţintire pe câmpurile de luptă din Ucraina’, declarase oficialul citat.

Cel mai probabil, Rusia a plănuit să achiziţioneze sute de drone de tipul Mohajer-6 şi Shahed, a adăugat acelaşi responsabil american.

Mii de oameni au fost ucişi, iar oraşe ucrainene transformate în ruine de când forţele ruse au invadat Ucraina la 24 februarie în cea mai mare agresiune împotriva unui stat european după cel de-al Doilea Război Mondial. Rusia numeşte acţiunile sale în Ucraina drept ‘operaţiune militară specială ‘.

Citeşte şi: Reacţii şi mesaje de condoleanţe din lumea întreagă după moartea REGINEI – Black News

Sancţiunile de joi intervin în timp ce discuţii indirecte între Iran şi SUA n-au înregistrat decât progrese nesemnificative în ceea ce priveşte relansarea acordului din 2015, care impune limite programului nuclear iranian în schimbul relaxării unor sancţiunii.

Retragerea Washingtonului din acest acord sub preşedinţia lui Donald Trump în mai 2018 şi reinstituirea sancţiunilor a determinat Teheranul să se derobeze de mai multe restricţii ale acordului referitoare la capacităţile nucleare a Iranului.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

14 localități ruse de la graniță restricționează accesul populației din cauza bombardamentelor ucrainene

14 localități ruse de la graniță restricționează accesul populației din cauza bombardamentelor ucrainene Regiunea rusă Belgorod va restricţiona, începând din 23 iulie, accesul în 14...

Viktor Medvedciuk i-a trimis o scrisoare lui Trump în care dă vina pe Ucraina pentru tentativa de asasinat

Viktor Medvedciuk i-a trimis o scrisoare lui Trump în care dă vina pe Ucraina pentru tentativa de asasinat Fostul deputat ucrainean prorus Viktor Medvedciuk i-a...

Răspunsul lui Zelenski când a fost întrebat cum evaluează performanța șefului armatei ucrainene

Răspunsul lui Zelenski când a fost întrebat cum evaluează performanța șefului armatei ucrainene Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că se abține să facă o...

Ucraina lucrează la constituirea de noi brigăzi pentru a face rotaţii ale trupelor pe front

Ucraina lucrează la constituirea de noi brigăzi pentru a face rotaţii ale trupelor pe front Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a întâlnit marţi cu comandamentul armatei...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.