X

SUA se așteaptă ca Rusia să încerce să saboteze mai multe cabluri subacvatice vitale

SUA se așteaptă ca Rusia să încerce să saboteze mai multe cabluri subacvatice vitale

SUA au observat o creștere a activității militare rusești în apropierea unor cabluri subacvatice vitale și consideră că Rusia ar putea fi acum mai susceptibilă de a lansa posibile operațiuni de sabotaj menite să doboare o componentă vitală a infrastructurii globale de comunicații, susțin două surse familiare cu situația, consultate de CNN.

Potrivit unuia dintre oficiali, Rusia a pus mai mult accent pe dezvoltarea unei unități militare specializate care operează o flotă formidabilă de nave de suprafață, submarine și drone navale. Unitatea se numește GUGI (în limba rusă, „Direcția principală a Statului Major pentru cercetarea în apele adânci”), potrivit stiripesurse.

Citește și: Crește nemulțumirea rușilor. Putin nu a mai fost așa de puțin popular de la mobilizarea parțială din 2022

Suntem îngrijorați de intensificarea activității navale ruse la nivel mondial și de faptul că s-ar putea schimba calculul de decizie al Rusiei pentru a deteriora infrastructura critică submarină a SUA și a aliaților”, a declarat un oficial american pentru CNN. „Rusia continuă să dezvolte capacități navale pentru sabotajul submarin, în principal prin intermediul GUGI, o unitate bine păzită care operează nave de suprafață, submarine și drone navale”.

Potrivit persoanei, navele rusești care patrulează în apropierea infrastructurii maritime vitale și a cablurilor subacvatice – care sunt frecvent situate departe de țărmurile rusești – sunt urmărite în mod regulat de SUA. Nu a fost dezvăluit până acum faptul că SUA este preocupată de operațiunile subacvatice ale unității ruse secrete. CNN a contactat Ministerul rus al Apărării pentru comentarii.

O componentă vitală a internetului global și a infrastructurii de telecomunicații este alcătuită din cabluri subacvatice. Există o rețea masivă de cabluri de fibră optică de mare viteză construite de-a lungul fundului oceanului care transportă majoritatea comunicațiilor și a traficului pe internet. Un atac bine planificat are potențialul de a afecta grav comunicațiile comerciale, militare și guvernamentale prin intermediul acestor cabluri, precum și pe cele ale industriilor care depind de acestea, cum ar fi furnizorii de energie și piețele financiare.

Cablurile submarine transportă, de asemenea, cantități mari de energie electrică între mai multe țări europene.

SUA și aliații săi monitorizează îndeaproape activitatea navală rusă asupra cablurilor submarine cheie din întreaga lume. Comandanții aflați la bordul unei nave de patrulare NATO în aprilie 2023 au declarat pentru CNN că au observat o creștere a acestei activități deasupra cablurilor submarine din Marea Baltică în ultimii ani.

Mările din jurul Europei de Nord sunt un focar al unei astfel de supravegheri și activități militare rusești. Anul trecut, o anchetă comună a televiziunilor publice din Suedia, Danemarca, Norvegia și Finlanda a constatat că Rusia are o flotă de nave spion suspecte care operează în apele din nordul Europei pentru sabotarea potențială atât a cablurilor submarine, cât și a parcurilor eoliene.

Cu ajutorul analizei datelor, al comunicațiilor radio interceptate și al surselor de informații, radiodifuzorii au urmărit pe parcursul mai multor ani aproximativ cincizeci de nave care operează în zonă, folosind supravegherea subacvatică pentru a cartografia locurile pentru potențiale atacuri.

Forțele taiwaneze și americane au observat o activitate similară din partea marinei chineze în apele din jurul Taiwanului, după cum am relatat în „Întoarcerea marilor puteri” în martie. „Activitatea pare a fi o hărțuire direcționată de către Beijing – sau un exercițiu de pregătire pentru izolarea întregului Taiwan”, a scris Elisabeth Braw în revista Foreign Policy în februarie 2023.

Activitatea de amenințare a Rusiei nu a fost întreruptă de războiul său în curs împotriva Ucrainei. Conducerea rusă pune mare preț pe GUGI, a declarat un oficial american pentru CNN, continuând să finanțeze unitatea chiar și în timp ce poartă război în Ucraina.

Citește și: Vladimir Zelenski: Ucraina are ”nevoie de o nouă energie” după doi ani şi jumătate de război cu Rusia

Un oficial american a declarat pentru CNN că SUA ar considera orice astfel de sabotare a infrastructurii submarine drept o escaladare semnificativă a agresiunii ruse în afara Ucrainei.

„Orice activitate care a deteriorat infrastructura fundului mării, inclusiv cablurile submarine, în special în perioadele de tensiuni sporite, riscă neînțelegeri și percepții greșite care ar putea duce la o escaladare neintenționată”, a declarat oficialul american pentru CNN. „SUA ar fi deosebit de îngrijorată de deteriorarea infrastructurii submarine critice a noastră sau a aliaților noștri”. 

 

 

Tags: cablurirusiaSUA
Externe