SUA se bazează în continuare doar pe dronele sale pentru a preveni reapariţia ameninţării jihadiste în Afganistan

Publicat:

La un an de la retragerea forţelor americane din Afganistan, Washingtonul se bazează în continuare doar pe dronele sale pentru a preveni o reapariţie a ameninţării reprezentate de grupările jihadiste Al-Qaida şi Statul Islamic (SI), ceea ce în opinia unor experţi nu este suficient, relatează AFP, potrivit agerpres.

Forţele americane au pătruns în Afganistan pe 7 octombrie 2001 pentru a-i înlătura pe talibani de la putere, din cauza refuzului lor de a-l preda pe liderul de atunci al Al-Qaida, Osama Bin Laden, după atacurile teroriste din 11 septembrie din SUA.


Citeşte şi: Priti Patel cere poliției ‘TREZITE’ să revină la elementele de bază ale meseriei – Black News

Când preşedintele american Joe Biden a decis să retragă în 2021 soldaţii americani din Afganistan după 20 de ani de război, el a dat asigurări că Statele Unite au capacitatea de a continua războiul împotriva terorismului fără trupe pe teren, în cadrul a ceea ce administraţia americana a numit operaţiuni “dincolo de orizont”.

Prin urmare, avioanele şi dronele americane patrulează cu regularitate în spaţiul aerian afgan, însă această strategie a dat puţine rezultate, cel puţin în mod public, cu o singura excepţie: lovitura cu drone în care a fost ucis Ayman al-Zawahiri, liderul Al-Qaida, pe 31 iulie la Kabul. Cu toate acestea, operaţiunea a fost condusă de CIA şi nu de armata americană.

În opinia fostului comandant al forţelor americane din Orientul Mijlociu, Frank McKenzie, prezenţa liderului Al-Qaida în capitala afgană arată că este foarte dificil să lupţi împotriva jihadiştilor fără nicio prezenţă militară pe teren.

“Aş spune că o lovitură pe an este ‘dificilă, dar nu imposibilă'”, a declarat recent pentru BBC generalul în rezervă care a condus retragerea forţelor americane din Afganistan.

În opinia sa, la fel ca şi în cea a predecesorului său, Joseph Votel, operaţiunile de la distanţă se pot dovedi insuficiente, deoarece ameninţarea teroristă împotriva Statelor Unite a crescut în ultimul an.

“Cred că suntem mai puţin în siguranţă” în prezent decât în urmă cu un an, a declarat pentru Radio Vocea Americii fostul general Votel, fost şef al Comandamentului Central al Armatei SUA (Centcom), care a făcut referire chiar şi la o întoarcere a forţelor americane în Afganistan.

“Nu ştiu dacă va fi necesar să ne întoarcem în Afganistan aşa cum am făcut în Irak, la trei ani după retragerea de acolo”, a adăugat el. “Sper că nu. Dar cred că ar trebui să fim pregătiţi pentru asta”, a mai spus Joseph Votel.

Pentagonul afirmă însă că nu împărtăşeşte aceste îngrijorări.

Vezi şi: Zelenski, invitat surpriză în deschiderea festivalului de film de la Veneţia – VIDEO – Black News

“În acest stadiu, considerăm că, în ceea ce priveşte planurile de operaţiuni externe (ale grupărilor teroriste) în Afganistan, suntem în siguranţă”, a dat asigurări miercuri purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul Pat Ryder.

“Dispunem fără nicio îndoială de mijloacele de a răspunde oriunde şi oricând oricărei ameninţări teroriste, peste tot în lume”, a adăugat el. “În Afganistan, este mai dificil, însă nu imposibil”, a mai spus oficialul american.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

PAS a stabilit următorii pași privind informarea cetățenilor despre referendumul din octombrie

PAS a stabilit următorii pași privind informarea cetățenilor despre referendumul din octombrie A avut loc ședința Consiliului Politic Național al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS)....

Chișinăul devine pentru câteva zile centrul financiar internațional

Chișinăul devine pentru câteva zile centrul financiar internațional În această săptămână, Chișinăul devine centrul financiar internațional. Circa 100 de reprezentanți ai băncilor centrale și ai...

A lovit o asistentă medicală cu piciorul în spate și va sta un an după gratii

A lovit o asistentă medicală cu piciorul în spate și va sta un an după gratii Un bărbat de 30 de ani din Chișinău va...

2024 ar putea fi cel mai fierbinte an din istorie

2024 ar putea fi cel mai fierbinte an din istorie Luna trecută a fost cea mai călduroasă lună iunie din istorie, a afirmat luni serviciul...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.