X

SUA se bazează în continuare doar pe dronele sale pentru a preveni reapariţia ameninţării jihadiste în Afganistan

La un an de la retragerea forţelor americane din Afganistan, Washingtonul se bazează în continuare doar pe dronele sale pentru a preveni o reapariţie a ameninţării reprezentate de grupările jihadiste Al-Qaida şi Statul Islamic (SI), ceea ce în opinia unor experţi nu este suficient, relatează AFP, potrivit agerpres.

Forţele americane au pătruns în Afganistan pe 7 octombrie 2001 pentru a-i înlătura pe talibani de la putere, din cauza refuzului lor de a-l preda pe liderul de atunci al Al-Qaida, Osama Bin Laden, după atacurile teroriste din 11 septembrie din SUA.

Citeşte şi: Priti Patel cere poliției ‘TREZITE’ să revină la elementele de bază ale meseriei – Black News

Când preşedintele american Joe Biden a decis să retragă în 2021 soldaţii americani din Afganistan după 20 de ani de război, el a dat asigurări că Statele Unite au capacitatea de a continua războiul împotriva terorismului fără trupe pe teren, în cadrul a ceea ce administraţia americana a numit operaţiuni “dincolo de orizont”.

Prin urmare, avioanele şi dronele americane patrulează cu regularitate în spaţiul aerian afgan, însă această strategie a dat puţine rezultate, cel puţin în mod public, cu o singura excepţie: lovitura cu drone în care a fost ucis Ayman al-Zawahiri, liderul Al-Qaida, pe 31 iulie la Kabul. Cu toate acestea, operaţiunea a fost condusă de CIA şi nu de armata americană.

În opinia fostului comandant al forţelor americane din Orientul Mijlociu, Frank McKenzie, prezenţa liderului Al-Qaida în capitala afgană arată că este foarte dificil să lupţi împotriva jihadiştilor fără nicio prezenţă militară pe teren.

“Aş spune că o lovitură pe an este ‘dificilă, dar nu imposibilă'”, a declarat recent pentru BBC generalul în rezervă care a condus retragerea forţelor americane din Afganistan.

În opinia sa, la fel ca şi în cea a predecesorului său, Joseph Votel, operaţiunile de la distanţă se pot dovedi insuficiente, deoarece ameninţarea teroristă împotriva Statelor Unite a crescut în ultimul an.

“Cred că suntem mai puţin în siguranţă” în prezent decât în urmă cu un an, a declarat pentru Radio Vocea Americii fostul general Votel, fost şef al Comandamentului Central al Armatei SUA (Centcom), care a făcut referire chiar şi la o întoarcere a forţelor americane în Afganistan.

“Nu ştiu dacă va fi necesar să ne întoarcem în Afganistan aşa cum am făcut în Irak, la trei ani după retragerea de acolo”, a adăugat el. “Sper că nu. Dar cred că ar trebui să fim pregătiţi pentru asta”, a mai spus Joseph Votel.

Pentagonul afirmă însă că nu împărtăşeşte aceste îngrijorări.

Vezi şi: Zelenski, invitat surpriză în deschiderea festivalului de film de la Veneţia – VIDEO – Black News

“În acest stadiu, considerăm că, în ceea ce priveşte planurile de operaţiuni externe (ale grupărilor teroriste) în Afganistan, suntem în siguranţă”, a dat asigurări miercuri purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul Pat Ryder.

“Dispunem fără nicio îndoială de mijloacele de a răspunde oriunde şi oricând oricărei ameninţări teroriste, peste tot în lume”, a adăugat el. “În Afganistan, este mai dificil, însă nu imposibil”, a mai spus oficialul american.

Tags: AfganistanAl QaidaAyman al-ZawahiriComandamentul Central al SUA (CENTCOM)Frank McKenzieJoseph VotelkabulOsama bin LadenPat RyderPentagonStatul Islamic (SI)SUAwashington
Categorii: Știrile zilei