X

SUA semnează un tratat militar bilateral cu Slovacia

Secretarul de stat Antony Blinken a semnat joi, din partea Statelor Unite, un tratat militar bilateral cu Slovacia, care permite întărirea prezenţei militare americane în această ţară vecină cu Ucraina, transmite dpa, potrivit agerpres.

Din partea guvernului de la Bratislava, documentul a fost semnat de ministrul de externe, Ivan Korcok, şi de cel al apărării, Jaroslav Nad.

Citeşte şi: Omul care încearcă să-l dea jos de la putere pe Boris Johnson

Documentul prevede dezvoltarea aeroporturilor militare Sliac şi Kuchyna, cu finanţare din partea Statelor Unite. Obiectivele vor rămâne în proprietatea Slovaciei, însă vor putea fi utilizate gratuit de forţele americane.

Nu este sigur că tratatul va trece de votul în parlamentul de la Bratislava, apreciază dpa. Au ridicat obiecţiuni toate cele trei partide parlamentare de opoziţie, reprezentanţi ai sindicatelor şi analişti militari.

Şi procurorul general al Slovaciei a recomandat respingerea tratatului, argumentând că acesta subminează Constituţia. Criticii se tem că ar putea fi afectată suveranitatea naţională a Slovaciei, iar forţele SUA ar putea acţiona în afara legislaţiei naţionale slovace.

Citeşte şi: Portugalia renunţă la cerinţa testării obligatorii la sosire pentru călătorii cu certificat digital – Black News

Blinken a declarat, la ceremonia de semnare, că “acest acord se bazează pe cooperare şi respect” şi a condamnat “dezinformarea” privind conţinutul tratatului. Acesta “a fost redactat în comun de Slovacia şi Statele Unite, ca parteneri pe deplini egali şi suverani şi reprezintă – în interesul ambelor guverne – interesele popoarelor din ambele ţări. Nimic din acordul de astăzi nu creează baze sau prezenţe permanente ale militarilor SUA în Slovacia”.

Părerile împărţite ale slovacilor se manifestă în contextul tensiunilor ridicate dintre Rusia şi Occident, după concentrarea de trupe ruse la graniţele Ucrainei.

Tags: Antony BlinkenbratislavaIvan KorcokJaroslav NadKuchynaSliacSlovaciaSUA
Categorii: Diaspora