X

SUA şi aliaţii din NATO analizează o potenţială asistenţă militară pentru Turcia în provincia siriană Idlib

SUA discută cu aliaţii lor din NATO cu privire la o potenţială ofertă pentru Turcia în termeni de asistenţă militară în provincia siriană Idlib şi la măsurile ce pot fi luate dacă Rusia şi guvernul sirian încalcă încetarea focului, a declarat marţi emisarul special american pentru Turcia, James Jeffrey, citat de Reuters, scrie agerpres.

”Suntem atenţi la ceea ce poate face NATO”, a spus Jeffrey, care se află la Bruxelles.

Citește și : Merkel şi Macron pleacă la Istanbul să discute cu Erdogan

James Jeffrey a exclus folosirea trupelor la sol în cazul în care încetarea focului ar fi încălcată şi a repetat că Ankara trebuie să-şi clarifice poziţia cu privire la achiziţionarea sistemului de apărare aeriană rus S-400.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a cerut luni Alianţei Nord-Atlantice ”sprijinul său concret” în conflictul din Siria.

Turcia doreşte ca NATO să aplice integral deciziile luate între 2012 şi 2015 de a sprijini apărarea aeriană turcă, a explicat Erdogan.

Aproape un milion de persoane din provincia siriană Idlib, din nord-vestul Siriei, s-au îndreptat către frontiera turcă după o ofensivă a regimului sirian susţinută de aviaţia rusă, ceea ce pus Ankara sub presiune.

Citește și : Carantina impusă în Italia transformă oraşele din ‘cizmă’ în localităţi fantomatice

În Idlib, Turcia a pierdut doar în februarie peste 50 de soldaţi în atacurile comise de forţele armate siriene.

În baza acordului din 2016 cu Uniunea Europeană, Ankara s-a angajat să stopeze valul de migranţi în schimbul unui ajutor financiar din partea blocului comunitar. Considerând acest ajutor insuficient şi dorind să exercite presiuni asupra Uniunii Europene pentru a susţine Turcia în conflictul sirian, preşedintele Recep Tayyip Erdogan a anunţat în urmă cu zece zile deschiderea frontierelor către Europa pentru cei aproximativ 3,6 milioane de refugiaţi sirieni aflaţi pe teritoriul turc.

Tags: IdlibJames JeffreyNATORecep Tayyip ErdoganSUAturcia
Categorii: Sinteze