X

SUA şi alte 18 ţări se angajează să oprească finanţarea în străinătate a energiilor fosile lipsite de mecanisme de captare a carbonului

Cel puţin 19 ţări au anunţat că se angajează ca până la finele anului 2022 să pună capăt finanţării în străinătate a proiectelor de exploatare a energiilor fosile care nu sunt prevăzute şi cu tehnici de captare a emisiilor de carbon, printre cele 19 state numărându-se mari investitori, precum SUA şi Canada, relatează AFP, potrivit agerpres.

”A investi în proiecte de energie fosilă lăsate aşa cum sunt în prezent implică din ce în ce mai multe riscuri sociale şi economice (…) şi are efecte negative asupra veniturilor statelor, ocupării forţei de muncă locale, contribuabililor şi sănătăţii publice”, scriu statele semnatare într-o declaraţie comună publicată în timpul conferinţei COP26 privind schimbările climatice care se desfăşoară la Glasgow.

Citeşte şi: Şeful Bisericii Ortodoxe a fost OPERAT pe CORD – Black News

Acest plan anunţat joi, la iniţiativa Londrei, include de asemenea petrolul şi gazele naturale şi promite redirecţionarea fondurilor către energii regenerabile. Statele din G20 au convenit recent să înceteze susţinerea proiectelor centralelor pe cărbune în străinătate.

”Trebuie să punem finanţările publice de partea cea bună a istoriei. Oprirea finanţărilor internaţionale pentru toate aceste proiecte de energii fosile este esenţială dacă dorim să menţinem obiectivul de limitare a încălzirii globale la 1,5 grade Celsius, prevăzut în acordul de la Paris”, a declarat secretarul de stat britanic pentru mediul de afaceri, Greg Hands.

Citeşte şi: Țigările electronice ar putea fi prescrise pentru a te ajuta să te laşi de fumat – Black News

Conform Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE), pentru menţinerea acestui obiectiv este necesară încetarea imediată a oricărei finanţări de noi proiecte de exploatare a energiilor fosile.

Tags: Acordul de la PariscanadaCOP26emisii de carbonglasgowSUA
Categorii: Știrile zilei