SUA şi Coreea de Sud vor începe luni o serie de exerciţii militare comune

Publicat:

SUA şi Coreea de Sud vor începe luni manevre militare care fuseseră amânate în semn de destindere în cursul negocierilor cu Coreea de Nord, informează Reuters, scrie Agerpres.

Korean Marine Exchange Program face parte din exerciţii care fuseseră suspendate pentru o durată nedeterminată în luna iunie după summitul din Singapore între Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong-Un. Preşedintele american promisese atunci să pună capăt exerciţiilor militare comune americano-sud-coreene, foarte criticate de Phenian.


Citește și : Bilanţul în urma intemperiilor din Italia a ajuns la 29 de morţi

Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării sud-coreean a confirmat că o serie de exerciţii vor începe luni, în apropiere de Pohang, în sudul ţării. Presa nu va putea să aibă acces la ele. Circa 500 de puşcaşi marini americani şi sud-coreeni vor participa la ele, potrivit agenţiei de presă Yonhap.

În ceea ce priveşte principalele manevre militare comune în 2019, Washingtonul şi Seulul urmează să ia o decizie până în luna decembrie.

Totuşi, cele mai ample manevre de pregătire de luptă organizate vreodată în Japonia şi în împrejurimi au început sâmbătă. Portavionul cu propulsie nucleară USS Ronald Reagan s-a alăturat distrugătoarelor japoneze şi unei nave de război canadiene în largul apelor Japoniei, alt actor-cheie în strategia de exercitare a presiunilor asupra Coreei de Nord.

Coreea de Nord a avertizat vineri că şi-ar putea relua dezvoltarea programului său nuclear dacă SUA nu-şi abandonează campania lor de “presiune maximă” şi de sancţiuni.

“Ameliorarea relaţiilor şi sancţiunile sunt incompatibile”, a declarat un responsabil al Ministerului de Externe nord-coreean într-un comunicat publicat de agenţia de presă oficială a Coreei de Nord, KCNA. “SUA cred că frazeologia lor ‘sancţiuni şi presiuni’ duce la ‘denuclearizare’. Noi nu putem decât să râdem de o idee atât de stupidă”, se menţionează în comunicatul, citat de Reuters.

Coreea de Nord nu a testat rachete balistice şi nici vreo armă nucleară de aproape un an. Ea a anunţat că şi-ar fi închis principalul centru de testări nucleare şi că ar avea intenţia de a demonta multe alte instalaţii.

În cursul ultimelor săptămâni, Coreea de Nord a făcut presiuni mai mari pentru a obţine ceea ce consideră drept concesiuni reciproce din partea SUA şi a altor ţări.

Citește și : Brexit: Grupurile de afaceri din Marea Britanie cer un nou referendum

“Aşa cum am arătat, SUA sunt total responsabile de toate problemele din peninsula coreeană, inclusiv problema nucleară şi, în consecinţă, însăşi cea care a provocat aceste probleme trebuie să desfacă nodul pe care l-a creat”, se poate citi în declaraţia de vineri.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Rust, difuzat în premieră la 3 ani după ce Alec Baldwin a împușcat-o pe Halyna Hutchins pe platou

Rust, difuzat în premieră la 3 ani după ce Alec Baldwin a împușcat-o pe Halyna Hutchins pe platou Filmul „Rust” va avea premiera la un...

Eșec juridic pentru X: Platforma lui Musk trebuie să plătească o amendă mare în Australia

Eșec juridic pentru X: Platforma lui Musk trebuie să plătească o amendă mare în Australia Platforma de social media X, deținută de Elon Musk, a...

O statuie a lui Trump dezbrăcat, considerată ‘deplorabilă’ de republicani

O statuie a lui Trump dezbrăcat, considerată 'deplorabilă' de republicani O marionetă de 13 metri înălţime cu chipul unui Donald Trump complet dezbrăcat a fost...

Operă de artă cu stema Țării Românești, scoasă la licitație la Barcelona. Cumpărătorul este un cetățean român și a plătit 500.000 de euro

Operă de artă cu stema Țării Românești, scoasă la licitație la Barcelona. Cumpărătorul este un cetățean român și a plătit 500.000 de euro Un cetățean...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.