SUA și Egiptul sunt îngrijorate de intenția Turciei de a explora zăcămintele din largul Ciprului

Publicat:

Egiptul şi SUA s-au declarat marţi îngrijorate de noile proiecte de foraj ale Turciei pentru explorarea de zăcăminte gazifere în largul Ciprului, a căror recentă descoperire a stârnit tensiuni în estul Mării Mediterane, informează miercuri AFP, potrivit agerpres.

“Determinarea (Turciei) de a-şi continua iniţiativele unilaterale amplifică gradul de tensiune” în regiune, a estimat într-un comunicat Ministerul de Externe al Egiptului. Cairo a îndemnat la evitarea escaladării şi la “respectarea şi aplicarea” legislaţiei internaţionale.


Citește și: Bazele americane sunt în raza de acțiune a rachetelor iraniene

“SUA rămân puternic îngrijorate de tentativele repetate ale Turciei de a desfăşura operaţiuni de foraj în largul Ciprului”, a subliniat la rândul său Departamentul de Stat american într-un comunicat. “Invităm autorităţile turce să înceteze aceste operaţiuni şi încurajăm toate părţile să acţioneze cu reţinere şi să nu întreprindă acţiuni care amplifică tensiunile în regiune”, adaugă comunicatul.

Ciprul a condamnat luni noile proiecte de foraj ale Turciei. Uniunea Europeană (UE), care a ameninţat deja Ankara cu sancţiuni în iunie, a denunţat la rândul său “încălcarea suveranităţii Ciprului”.

Recentele descoperiri de zăcăminte de gaz în regiune au dus la o apropiere în acest domeniu între Egipt, Cipru, Grecia şi Israel, însă ele au suscitat în acelaşi timp tensiuni cu Turcia, care ocupă partea de nord a Ciprului din 1974 şi care are relaţii tensionate cu Nicosia şi Cairo.

Citește și: Ani grei de închisoare pentru o fostă diplomată americană. A vândut chinezilor informații clasificate!

În ultimele luni, o primă navă de foraj turcească, “Faith”, apoi o a doua în iunie, “Yavuz”, au fost trimise de Ankara pentru a explora zăcămintele de gaze din largul peninsulei Karpas (nord-est), în treimea nordică a insulei controlate de Republica Turcă a Ciprului de Nord, nerecunoscută de comunitatea internaţională.

Ministrul turc al Energiei a anunţat sâmbătă că nava “Yavuz” va începe forajul în largul Ciprului săptămâna aceasta.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.