X

SUA şi europenii lansează un apel la reluarea ‘imediată şi fără condiţii prealabile’ a negocierilor din Afganistan

Statele Unite şi europenii au lansat vineri un apel la reluarea ”imediată şi fără condiţii prealabile” a negocierilor din Afganistan, acuzându-i pe talibani de recrudescenţa violenţelor în timpul retragerii forţelor străine şi de blocarea procesului de pace, transmite AFP, potrivit agerpres.  

Într-un comunicat comun, emisarii SUA, Uniunii Europene, NATO şi ai mai multor ţări europene reuniţi joi la Berlin au solicitat ”reluarea imediată, fără condiţii prealabile, a unor negocieri substanţiale privind viitorul Afganistanului, în scopul dezvoltării şi negocierii unui compromis realist referitor la partajarea puterii care poate duce la un guvern incluziv şi legitim”.

Citește și : SOS Satele Copiilor anchetează abuzurile sexuale în structurile sale din Africa şi Asia

”Procesul retragerii trupelor nu trebuie să servească drept pretext talibanilor pentru a suspenda procesul de pace”, au avertizat semnatarii.

Negocierile directe inedite între guvernul de la Kabul şi talibani au început în septembrie, în Qatar, dar în prezent ele trenează. O conferinţă specială era prevăzută pentru aprilie în Turcia pentru a relansa acest dialog, dar a trebuit să fie amânată sine die din cauza refuzului talibanilor de a participa, ca formă de protest contra amânării retragerii trupelor americane de pe teritoriul afgan.

Citește și : Bundestagul aprobă înfiinţarea Fundaţiei Helmut Kohl

Tags: AfganistanberlinNATOStatele UniteSUA
Categorii: Știrile zilei