SUA şi Filipine au decis să relanseze patrulele comune în Marea Chinei de Sud

Publicat:

Statele Unite şi Filipine au decis să relanseze patrulele comune în Marea Chinei de Sud pentru a contracara ascensiunea militară a Chinei, potrivit unui comunicat al ministrului american al apărării, citat vineri de France Presse, potrivit agerpres

Ministrul apărării, Lloyd Austin, în vizită la Manila, şi omologul său filipinez, Carlito Galvez, au luat această decizie, în faţa “provocărilor” de securitate, potrivit comunicatului publicat joi.


Citește și : Biden subliniază necesitatea respectării regulilor convenite pe Esplanada Moscheilor

Cele două ţări şi-au suspendat patrulele maritime în această zonă foarte contestată când fostul preşedinte Rodrigo Duterte era la putere.

Acordul asupra patrulelor comune a fost încheiat joi “în ultimul moment” când aveau loc discuţii între Austin şi Galvez, a indicat vineri un înalt responsabil filipinez.

“Vor fi discuţii complementare (…) asupra a ceea ce vrem să facem exact, unde vrem să facem lucrurile precis, cu ce frecvenţă” şi dacă navele marinei sau gărzile de coastă vor participa la patrule, a declarat oficialul, vorbind sub acoperirea anonimatului şi cerând să nu fie citat direct.

Statele Unite şi Filipine au dezvăluit de asemenea joi un acord ce va permite soldaţilor americani să acceseze patru baze suplimentare în această ţară din Asia de Sud-Est.

Washingtonul încearcă să-şi strângă legăturile cu Manila după ce fostul preşedinte filipinez Rodrigo Duterte a preferat să se întoarcă spre China în detrimentul Washingtonului, fost colonizator al Filipinelor.

Citește și : Trei români au murit într-un grav accident petrecut în Slovenia

 

Dar noul guvern filipinez al lui Ferdinand Marcos Jr doreşte să-şi consolideze parteneriatul cu Washingtonul, împins de revendicările Beijingului asupra Taiwanului şi construcţia de baze chineze în Marea Chinei de Sud, notează AFP.

Ţinând cont de apropierea de Taiwan, cooperarea Filipinelor ar constitui un element cheie în caz de conflict cu Beijingul. Un general al Forţelor Aeriene americane a prezis recent că o astfel de confruntare ar putea avea loc începând din 2025.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

VIDEO/ Președintele Recep Tayyip Erdogan este în vizită-fulger în Germania, pentru a participa la partida Turcia-Olanda

VIDEO/ Președintele Recep Tayyip Erdogan este în vizită-fulger în Germania, pentru a participa la partida Turcia-Olanda Președintele turc, Recep Erdogan, a fost în tribunele stadionului...

VIDEO – Sărbătoarea de San Fermin a început la Pamplona

Sărbătoarea de San Fermin a început la Pamplona Cu o maree umană în alb şi roşu, oraşul Pamplona, din Nordul Spaniei, a deschis sâmbătă cele...

Un nou studiu demonstrează legătura dintre aerul poluat din copilărie și bronşita la adulţi

Un nou studiu demonstrează legătura dintre aerul poluat din copilărie și bronşita la adulţi Un studiu vine cu noi informaţii cu privire la legătura dintre...

Află în ce țară se află cea mai tânără bunică. Are doar 23 de ani

Află în ce țară se află cea mai tânără bunică. Are doar 23 de ani România este ţara care are cea mai tânără bunică, la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.