X

SUA și Franța fac apel la ‘cea mai mare reţinere’ în Orientul Apropiat şi Mijlociu

SUA și Franța fac apel la ‘cea mai mare reţinere’ în Orientul Apropiat şi Mijlociu

Şefii diplomaţiilor franceză şi americană, Stephane Sejourne şi respectiv Antony Blinken, au convenit sâmbătă, într-o convorbire telefonică, să ceară tuturor părţilor din Orientul Apropiat şi Mijlociu “să exercite cea mai mare reţinere” pentru a preveni o conflagraţie regională, a declarat Ministerul de Externe de la Paris, informează AFP.

Cei doi înalţi oficiali şi-au împărtăşit “preocupările cu privire la creşterea tensiunilor” în această regiune, a declarat Christophe Lemoine, purtătorul de cuvânt al MAE francez, potrivit stiripesurse.

Citește și : Moscova acuză YouTube că cenzurează conţinutul la comanda Washingtonului

“Ei au convenit să continue să ceară tuturor părţilor să exercite cea mai mare reţinere pentru a preveni orice conflagraţie regională care ar avea consecinţe devastatoare pentru ţările din regiune”, a adăugat el.

Ei îşi vor continua totodată eforturile “comune” în vederea obţinerii unei încetări “de durată” a focului în Gaza.

Această convorbire a avut loc în condiţiile în care îngrijorările cu privire la o posibilă escaladare militară în Orientul Mijlociu au crescut după multiplicarea ameninţărilor din partea Iranului şi a aliaţilor săi împotriva Israelului.

Iranul, gruparea islamistă palestiniană Hamas şi aliatul său libanez Hezbollah au acuzat Israelul de uciderea, miercuri, la Teheran, a liderului politic al mişcării islamiste palestiniene, Ismail Haniyeh.

Citește și : Gazprom ar putea să nu mai tranziteze gaze naturale rusești prin Ucraina, afectând securitatea energetică a R. Moldova

Asasinarea lui Haniyeh a survenit la câteva ore după o lovitură revendicată de Israel în care a fost ucis liderul militar al mişcării libaneze Hezbollah, Fuad Shukr, marţi seara, lângă Beirut.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat că ţara sa se află la un “nivel foarte înalt” de pregătire pentru orice scenariu, “atât defensiv, cât şi ofensiv”.

Tags: Antony BlinkenOrientul ApropiatStephane SejourneSUA
Externe