X

SUA şi India se menajează, fără a reuşi să îşi apropie poziţiile în privinţa războiului din Ucraina

Preşedintele american Joe Biden şi premierul indian Narendra Modi au avut luni o discuţie virtuală “sinceră”, dar care nu pare să le fi permis să-şi apropie poziţiile în privinţa războiului din Ucraina, un subiect ce destabilizează relaţiile dintre SUA şi India, potrivit AFP şi agerpres.

“Este important ca toate ţările, în special cele care au o influenţă (asupra preşedintelui rus Vladimir Putin – n.r.), să îl preseze să oprească războiul”, a declarat şeful diplomaţiei americane Antony Blinken în faţa presei, după acest summit prin videoconferinţă urmat de o reuniune la Washington cu omologul său indian şi cu miniştrii apărării din cele două ţări.

Citeşte şi: Extrema dreaptă spaniolă intră pentru prima dată într-un guvern regional – Black News

“Este de asemenea important ca democraţiile (…) să vorbească pe o singură voce pentru a apăra valorile pe care le împărtăşim”, a adăugat el.

Administraţia Biden, care a făcut din India unul din pilonii alianţelor americane din zona Asia-Pacific în faţa Chinei, este deranjată de poziţia adoptată de New Delhi de la începutul războiului din Ucraina.

Guvernul lui Narendra Modi s-a ferit să condamne deschis invazia rusă şi să se alăture voturilor în acest sens de la ONU.

În cadrul discuţiei cu Biden, Modi s-a limitat doar la a califica situaţia din Ucraina ca fiind “extrem de îngrijorătoare”, reamintind sprijinul său pentru negocierile ruso-ucrainene, pe care Washingtonul le priveşte în schimb cu scepticism.

Presat de întrebări despre absenţa acestei condamnări, şeful diplomaţiei indiene S. Jaishankar nu şi-a ascuns iritarea. “Mulţumesc pentru sfaturi şi sugestii, dar prefer să fac aşa cum ştiu”, i-a spus el unei jurnaliste în timpul conferinţei de presă cu Blinken.

Iar în timp ce, conform Casei Albe, preşedintele american a atras atenţia că “nu ar fi în interesul Indiei să accelereze” importurile de energie rusă, ceea ce ar compensa parţial reducerea achiziţiilor occidentale, ministrul indian a fost ironic. “Achiziţiile noastre într-o lună sunt probabil mai mici decât cele ale Europei într-o după-masă”, a răspuns el.

Discuţia de aproape o oră între Joe Biden şi Narendra Modi a fost “călduroasă”, dar mai ales “sinceră”, potrivit unei înalte responsabile de la Casa Albă, care a folosit în mai multe rânduri aceste adjectiv care ascunde, în limbaj diplomatic, o anume tensiune.

Nereuşind să îşi atragă acest aliat de partea cauzei sale, Washingtonul pare să îşi înmulţească promisiunile de prietenie pentru a evita ca India să alunece treptate în tabăra rusă, care o curtează de asemenea.

La începutul discuţiei virtuale, Biden a salutat “legătura profundă” dintre cele două ţări şi, în faţa unei mare ecran pe care se vedea Narendra Modi, şi-a exprimat dorinţa de a “continua consultările strânse” în privinţa Ucrainei.

“Este un moment important în afacerile internaţionale şi, prin urmare, cred că acest parteneriat este cu atât mai crucial şi vital”, a insistat de asemenea Antony Blinken.

SUA, conştiente de dependenţa Indiei faţă de Rusia în materie de echipamente militare pe fondul legăturilor strânse moştenite din timpul Războiului Rece, ştiu că nu o pot brusca public.

De altfel, după ce a afirmat la începutul războiului că orice ţară trebuie să ia o poziţie clară, administraţia americană se preface că este înţelegătoare cu prudenţa Indiei, în timp ce a ridicat ferm tonul împotriva Chinei.

“India trebuie să îşi ia propriile decizii în faţa acestei provocări”, a comentat Blinken, fără a critica direct New Delhi. El a recunoscut chiar că India “a condamnat moartea civililor” în Ucraina, furnizându-i în acelaşi timp “un ajutor umanitar important”.

Citeşte şi: Olaf Scholz vrea să revigoreze procesul de aderare la UE a ţărilor din vestul Peninsulei Balcanice – Black News

De asemenea, el a subliniat în mai multe rânduri că, deşi relaţiile dintre India şi Rusia sunt mai vechi decât cele dintre Washington şi New Delhi, acestea din urmă se dezvoltă acum cu mare rapiditate.

În dezacord asupra războiului, liderii american şi indian au pus accentul, prin urmare, pe dorinţa comună de a atenua efectele asupra economiei mondiale şi pe alte zone unde există înţelegere, în special prin semnarea unui acord de cooperare în domeniul spaţial. 

Tags: Antony BlinkenIndiaJoe BidenNarendra ModiNew DelhiSUAucrainaVladimir Putinwashington
Categorii: ExterneRăzboi in Ucraina