SUA şi Japonia anunţă intensificarea cooperării tehnologice, pentru contracararea Chinei şi Rusiei

Publicat:

Statele Unite şi Japonia au decis lansarea unui acord economic la nivel înalt, care are rolul intensificării cooperării tehnologice şi contracarării perturbărilor generate de China şi de invazia militară rusă în Ucraina, informează agenţia Reuters, informează mediafax.

Oficiali de la Tokyo citaţi de presa niponă afirmă că reuniunea interministerială SUA-Japonia, care se derulează la Washington, va avea ca rezultat un acord pentru lansarea cercetărilor tehnologice în sensul dezvoltării unei noi generaţii de semiconductori, pentru a garanta aprovizionarea cu piese de acest fel.


Citește și : Temperaturile ridicate înregistrate în luna iulie în toată Europa au declanşat un val de căldură marin în Marea Mediterană

La reuniune participă secretarul de Stat american, Antony Blinken, secretarul Comerţului, Gina Raimondo, ministrul japonez de Externe, Yoshimasa Hayashi, şi ministrul japonez al Comerţului, Koichi Hagiuda.

“În calităţile de prima, respectiv a treia economie din lume, este esenţial să colaborăm pentru a apăra ordinea economică bazată pe reguli, un cadru la care să poată participa toată lumea, să poată concura şi prospera”, a afirmat Antony Blinken la reuniune. Secretarul de Stat american a observat că recentele evenimente mondiale, inclusiv pandemia şi războiul din Ucraina, au evidenţiat vulnerabilităţile reţelelor esenţiale de aprovizionare, în timp ce numeroase ţări se confruntă cu datorii mai mari din cauza practicilor de creditare nesustenabile şi netransparente.

“Practicile coercitive şi de ripostă ale Chinei forţează ţări să ia decizii care le compromit securitatea, proprietatea intelectuală şi independenţa economică”, a subliniat Blinken.

Ministrul japonez de Externe, Yoshimasa Hayashi, a catalogat invazia rusă în Ucraina ca fiind o provocare gravă la adresa ordinii internaţionale. Oficialul nipon a făcut referire şi la China, deşi nu a menţionat direct această ţară, denunţând “tentativele de utilizare a influenţei economice în mod incorect şi opac, pentru atingerea intereselor strategice şi modificarea actualei ordini internaţionale”.

Citește și : Blinken efectuează un turneu diplomatic în Africa pentru a contracara influenţa rusă

“Pentru a aborda eficient aceste probleme, este esenţial să discutăm în mod unitar, nu individual politicile externe şi economice”, a subliniat Hayashi.

Conform cotidianului Nikkei Shimbun, un centru pentru dezvoltarea semiconductorilor va fi construit în Japonia anul acesta. Camera Reprezentanţilor din SUA a adoptat joi o lege care prevede subvenţionarea industriei de semiconductori, în contextul intensificării competiţiei cu producătorii chinezi.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ce sancțiuni riscă Diana Șoșoacă după scandalul din Parlamentul European

Ce sancțiuni riscă Diana Șoșoacă după scandalul din Parlamentul European Ce sancțiuni riscă Diana Șoșoacă după scandalul din Parlamentul European. În ce condiții îi poate...

Curtea Constituțională a declarat neconstituționale unele hotărâri CSM

Curtea Constituțională a declarat neconstituționale unele hotărâri CSM Curtea Constituțională a pronunțat hotărârea a două modificări efectuate de Parlament, în 2022, la legea cu privire...

Zelenski a sosit în Marea Britanie la summit. A fost întâmpinat de Zalujnîi

Zelenski a sosit în Marea Britanie la summit. A fost întâmpinat de Zalujnîi Președintele Ucrainei Vladimir Zelenski a sosit în Marea Britanie pentru summitul Comunității...

Maia Sandu, întâmpinată de premierul britanic la Summitul Comunității Politice Europene

Maia Sandu, întâmpinată de premierul britanic la Summitul Comunității Politice Europene Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a fost întâmpinată de premierul britanic, Keir Starmer, la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.