SUA şi Marea Britanie au cerut Chinei să ţină cont de “îngrijorările legitime” referitoare la autonomia Hong Kong-ului

Publicat:

Statele Unite şi Marea Britanie au cerut vineri Chinei să ia în considerare “îngrijorările serioase şi legitime” referitoare la autonomia Hong Kong-ului, în timp ce Beijingul consideră că orice ingerinţă în afacerile sale interne este “condamnată la eşec”, transmite AFP, potrivit agerpres.

Legea privind securitatea naţională adoptată recent de parlamentul chinez şi care vizează Hong Kong-ul “riscă să restricţioneze libertăţile pe care China s-a angajat să le respecte în conformitate cu dreptul internaţional”, a declarat ambasadorul britanic la ONU Jonathan Allen.


Citește și : Brazilia devansează Spania și urcă pe locul al cincilea în privinţa deceselor de COVID-19

“Dacă este pusă în aplicare, aceasta va agrava diviziunile profunde ale societăţii din Hong Kong”, a adăugat diplomatul britanic într-un comunicat dat publicităţii la încheierea unei videoconferinţe informale a Consiliului de Securitate, desfăşurată cu uşile închise, reuniune virtuală solicitată de SUA şi Marea Britanie.

“Sperăm că guvernul chinez va lua o pauză şi va reflecta asupra îngrijorărilor grave şi legitime pe care această propunere le-a ridicat în Hong Kong şi în întreaga lume”, a mai spus diplomatul britanic.

Diplomaţii chinezi la ONU, care au blocat miercuri o solicitare a SUA privind o reuniune oficială a Consiliului de Securitate consacrată Hong Kong-ului, au apreciat, la încheierea videoconferinţei desfăşurate vineri, că demersul occidental este inutil.

“Nu a existat un consens, nu au existat discuţii oficiale în Consiliul de Securitate şi demersul SUA şi al Marii Britanii nu a dus la nimic”, a declarat ambasadorul chinez la ONU, Zhang Jun. Cele două ţări trebuie “să înceteze imediat să intervină în afacerile Hong Kong-ului”, a adăugat el.

Citește și : Trump: SUA încetează relaţia cu OMS

“Orice încercare de a folosi Hong Kong-ul pentru a interveni în afacerile interne ale Chinei este sortită eşecului”, a avertizat diplomatul chinez.

Conform politicii “o singură ţară, două sisteme”, fosta colonie britanică beneficiază, de la revenirea sa în cadrul Chinei, în 1997, de o autonomie largă, de libertate de exprimare şi de un sistem de justiţie independent.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Peste 10,7 milioane de decalitri de vinuri, exportate anul trecut! Cine este principalul cumpărător de licori moldovenești

Peste 10,7 milioane de decalitri de vinuri, exportate anul trecut! Cine este principalul cumpărător de licori moldovenești În anul 2023, Moldova a exportat în total...

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.