SUA și Marea Britanie au trimis avioane de recunoaștere după ce avionul secretarului britanic al apărării a fost afectat de bruiajul rus

Publicat:

SUA și Marea Britanie au trimis avioane de recunoaștere după ce avionul secretarului britanic al apărării a fost afectat de bruiajul rus

SUA și Marea Britanie au trimis joi avioane de recunoaștere în apropiere de enclava rusă Kaliningrad după ce semnalul prin satelit al avionului secretarului britanic al apărării a fost bruiat cu o zi în urmă pe când se întorcea din Polonia, relatează Daily Mail.

Marea Britanie a lansat astăzi o operațiune majoră pentru a identifica hackerii cibernetici ai armatei ruse care au vizat avionul ministrului britanic al apărării, scrie adevarul.ro.


La doar câteva ore după ce experții în război electronic (EW) ai Kremlinului au bruiat semnalele avionul în care călătorea Grant Shapps, care se întorcea din Polonia, Marea Britanie și aliații săi au ripostat.

Vineri dimineață, un avion de supraveghere britanic Rivet Joint a decolat de la baza aeriană de la Waddington, Lincolnshire, cu destinația Marea Baltică.

Cu circa oră înainte, un avion militar american Rivet Joint a părăsit baza aeriană Mildenhall, Suffolk, cu aceeași destinație.

Preț de câteva ore, aeronava a zburat în apropierea enclavei rusești Kaliningrad, care se învecinează cu Polonia.

SUA și Marea Britanie au trimis avioane de recunoaștere după ce avionul secretarului britanic al apărării a fost afectat de bruiajul rus

Avioanele de recunoaștere Rivet Joint sunt dotate cu senzori care „absorb” emisiile electronice provenite de la sistemele de bruiaj care au afectat semnalele avionul secretarului Apărării miercuri seara, la întoarcerea din Polonia, unde a vizitat trupele britanice.

Mii de soldați britanici aflați în această țară participă la cele mai mari exerciții militare NATO de la Războiul Rece încoace.

Bruiajul a durat 30 de minute și a scos din funcțiune unul dintre sistemele primare de navigație ale avionului, precum și rețeaua de comunicații prin internet.

Au fost activate sistemele de rezervă, iar avionul și-a continuat zborul conform programului, aterizând la baza aeriană Northolt, în vestul Londrei.

Avionul în care se afla secretarul britanic al apărării a zburat miercuri la mai puțin de 60 de mile de Kaliningrad. Sute de zboruri comerciale au raportat probleme similare în ultimele luni.

Se presupune că aceste atacuri fac parte din programul de război cibernetic al Kremlinului împotriva Occidentului, unul periculos.

SUA și Marea Britanie au trimis avioane de recunoaștere după ce avionul secretarului britanic al apărării a fost afectat de bruiajul rus

Fără GPS, piloții își pot pierde reperele, ceea ce, în cel mai rău caz, poate duce la o coliziune fatală.

Avioanele de luptă Typhoon, F-35 și avioanele de transport ale forțelor regale britanice au raportat încercări similare de a le bruia sistemele GPS.

De la invazia Rusiei în Ucraina, Polonia și-a întărit granița de nord cu Kaliningrad, o enclavă situată între Marea Baltică, Polonia și Lituania.

Avioanele de recunoaștere britanice și americane au fost însoțite de avioane de supraveghere suedeze – la doar o săptămână după ce aceasta țară a intrat oficial în NATO. Traiectoriile de zbor ale aeronavelor britanice, americane și suedeze au fost dezvăluite pe site-urile web ale radarelor de zbor și împărtășite pe rețelele de socializare.

Până în prezent, Ministerul Apărării a refuzat să comenteze în mod oficial activitatea britanică de colectare de informații desfășurată joi deasupra Mării Baltice. O sursă din domeniul apărării a descris operațiunile ca fiind unele „de rutină”.

Guvernul britanic a transmis joi că avionul forțelor aeriene regale britanice în care se afla  Shapps, oficiali și jurnaliști „a experimentat temporar un bruiaj GPS când a zburat aproape de Kaliningrad”.

The Times of London, care avea un reporter se afla la bord, a relatat că preț de aproximativ 30 de minute telefoanele mobile nu s-au putut conecta la internet, iar aeronava a fost forțată să folosească metode alternative pentru a-și determina locația.

Shapps a vizitat Polonia miercuri pentru a vedea trupele britanice care participă la exercițiul NATO Steadfast Defender.

Purtătorul de cuvânt al prim-ministrului Rishi Sunak, Dave Pares, a declarat că „blocarea nu a amenințat siguranța aeronavei în niciun moment”. El a spus că nu este deloc neobișnuit ca aeronavele să experimenteze bruiaj electronic în apropiere de Kaliningrad.

Oficialii occidentali apreciază că Rusia are capacități semnificative de război electronic în Kaliningrad.

De la invazia Ucrainei în 2022, Rusia s-a angajat în bruiaj ale GPS-ului din Finlanda până la Marea Neagră.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Cadavrul unei femei de 52 de ani, depistat în celula unui izolator de detenție

Cadavrul unei femei de 52 de ani, depistat în celula unui izolator de detenție O femeie s-a strangulat chiar în izolator. Cazul a avut în...

Ulianovschi îl felicită pe Trump pentru decizia de a promova tineri, după o eră a veteranilor

Ulianovschi îl felicită pe Trump pentru decizia de a promova tineri, după o eră a veteranilor Fostul ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene,...

Mai mulți lideri UE s-au angajat să ajute R. Moldova, în cadrul Summitului Comunității Politice Europene

Mai mulți lideri UE s-au angajat să ajute R. Moldova, în cadrul Summitului Comunității Politice Europene În cadrul Summitului Comunității Politice Europene, mai mulți prieteni...

Votat în prima lectură: Modificarea convenției regionale cu privire la regulile de origine preferențiale paneuromediteraneene

Votat în prima lectură: Modificarea convenției regionale cu privire la regulile de origine preferențiale paneuromediteraneene Agenții economici din Republica Moldova vor putea să participe mai...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.