SUA și NATO au nevoie de porturile grecești pentru a transfera echipamente militare la granița cu Rusia

Publicat:

SUA caută contractori pentru transformarea mai multor porturi din Grecia în scopul transferării tehnicii militare la granița cu Rusia, scrie în numărul de duminică al ziarului Partidului Comunist al Greciei “Rizospastis”, scrie TASS, potrivit RADOR.

Potrivit publicaţiei, “Statele Unite ale Americii, Guvernul elen și partidele euro-atlantice nu au pierdut nicio zi în procesul de transformare a întregii țări în “teritoriu american” pentru a transfera tehnică militară și muniție la granița cu Rusia.


Chiar a doua zi după alegerile parlamentare din Grecia, în care “Noua Democrație”, de centru-dreapta, venit din nou la putere pe 25 iunie, cu un guvern care acordă “garanții de stabilitate” SUA și NATO, americanii au început să caute contractori printre companiile grecești.

Aceștia le-au invitat să-și depună proiectele cel târziu pe 26 iulie, “pentru a fi numiţi contractori în porturile Pireu, Salonic, Alexandroupolis, Volos, Kavala, precum și în alte porturi ale țării” și “pentru a putea demara o serie de lucrări de creare a infrastructurii pe care americanii să o poată folosi cel puțin până în 2029 pentru a-și transporta mărfurile militare și munițiile în Europa Centrală și de Est”.

Americanii, în special Batalionul 839 de Transport (TC Det Eastern Med-Greece Detachment, responsabil pentru țări precum Grecia, Turcia și Italia), caută companii care să le furnizeze “servicii stevedoring și terminale conexe” în cele cinci porturile enumerate. Termenul contractului este din 16 decembrie 2023 până pe 15 decembrie 2028 (plus posibilitatea unei întârzieri de șase luni până la 15 iunie 2029).

Conform celor mai recente date, valoarea totală a contractului pentru cele cinci porturi ajunge la 1.143.750 dolari pentru 5,5 ani de funcționare. Deși planificarea inițială a acoperit “doar” cinci porturi (Pireu, Salonic, Alexandroupolis, Volos, Kavala), documentele relevante se referă acum și la “alte porturi maritime secundare desemnate, în funcție de nevoi, în toată Grecia” – scrie publicația.

Cooperare militară între Grecia și SUA

Grecia și SUA au adus în octombrie 2019 modificări la acordul de cooperare în domeniul apărării reciproce, care a fost încheiat în 1990.

Documentul se referă la extinderea bazei navale americane din Golful Souda de pe insula Creta, la utilizarea unei baze aeriene în apropierea orașului Larisa, a unei baze de aviație a armatei în Stefanovikeio (regiunea Magnesia) și a portului Alexandroupolis din nord-estul Greciei.

De asemenea, se prevede posibilitatea utilizării oricărui alt obiectiv militar de pe teritoriul Greciei cu acordul acesteia. Amintim că, la 14 octombrie 2021, Statele Unite ale Americii și Grecia au semnat un al doilea protocol la Washington de modificare a acordului de apărare.

Conform înţelegerilor semnate, patru noi obiective au fost adăugate pe lista celor patru baze militare americane. Este vorba despre tabăra militară Yannuli din Alexandroupolis, baza navală din Creta, poligonul de tragere din Litochoro (regiunea Pieria) și tabăra Georgula (în apropierea bazei aeriene din Larisa).

În ultimele luni, portul Alexandroupolis a fost folosit pentru transferul tehnicii militare americane cu scopul de a fi transportate în continuare pe cale ferată și rutieră în Bulgaria și România, precum și în Ucraina.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Află în ce țară se află cea mai tânără bunică. Are doar 23 de ani

Află în ce țară se află cea mai tânără bunică. Are doar 23 de ani România este ţara care are cea mai tânără bunică, la...

Lavrov, despre alegerile din Franța: ‘Acest lucru nu aminteşte prea mult de o democraţie’

Lavrov, despre alegerile din Franța: 'Acest lucru nu aminteşte prea mult de o democraţie' Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat că alegerile legislative...

Două treimi din instalațiile energetice avariate de ruși au fost repuse în funcțiune la Kiev

Două treimi din instalațiile energetice avariate de ruși au fost repuse în funcțiune la Kiev Kievul a reușit să restabilească două treimi din capacitatea sa...

Alegeri în Franța: Ce soluții are Macron pentru a ieși din blocaj și a forma un guvern funcțional

Alegeri în Franța: Ce soluții are Macron pentru a ieși din blocaj și a forma un guvern funcțional Astăzi are loc al doilea tur al...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.