SUA şi România trimit militari în ţara noastră

Publicat:

SUA şi România trimit militari în ţara noastră

Militari din România și Statele Unite ale Americii vor desfășura exerciții comune “Rapid Trident” în Republica Moldova, în perioada 10-22 septembrie, a informat serviciul de presă al Ministerului Apărării al Republicii Moldova.

“La exerciții vor participa aproximativ 500 de militari moldoveni, români și americani. Vor fi implicate subunități tehnice, precum și arme de calibru mic şi sisteme de artilerie ale Armatei Naționale. Exerciţiile au ca scop creșterea interoperabilității armatelor țărilor participante” – se afirmă în comunicatul prelaut de RADOR.


Acesta subliniază că evenimentul se desfășoară în conformitate cu planul de pregătire al armatei moldovene pentru anul 2023. Amintim că, în 2023, autoritățile moldovene au majorat bugetul militar cu 68%, până la 1,5 miliarde lei (89 milioane dolari), ceea ce reprezintă aproximativ 0,5% din PIB.

Anul acesta, UE a alocat 40 de milioane de euro pentru a consolida capacitatea de apărare a republicii, în timp ce SUA au trimis Republicii Moldova un lot de armament în valoare de peste 3 milioane de dolari, inclusiv puști cu lunetă, arme automate și drone.

SUA şi România trimit militari în ţara noastră

La rândul său, ministrul apărării al Republicii Moldova, Anatolie Nosatîi, a declarat că republica este interesată să obțină un sistem de apărare aeriană. Înarmarea armatei moldovene stârnește îngrijorare în rândul autorităților din republica nerecunoscută Transnistria.

Tiraspolul este îngrijorat și de exercițiile dese ale armatei moldovene în apropierea zonei de securitate, apărate de forțele de menținere a păcii. Partea transnistreană a atras atenţia că utilizarea echipamentului militar și sunetele exploziilor provoacă o îngrijorare tot mai mare în rândul localnicilor.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai multe târguri locale organizate în Chișinău pentru sprijinirea producătorilor autohtoni

Mai multe târguri locale organizate în Chișinău pentru sprijinirea producătorilor autohtoni Mai multe târguri vor fi organizate în sectoarele Capitalei, anunță Primăria Chișinău, în weekendul...

Gărzile Revoluţionare iraniene ameninţă că vor lovi industria energetică a Israelului dacă va ataca Iranul

Gărzile Revoluţionare iraniene ameninţă că vor lovi industria energetică a Israelului dacă va ataca Iranul Gărzile Revoluţionare iraniene au avertizat vineri că vor lovi industria...

Evitați zonele de risc! Avertismentul salvatorilor, în legătură cu vremea instabilă

Evitați zonele de risc! Avertismentul salvatorilor, în legătură cu vremea instabilă Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a lansat o serie de recomandări în legătură...

Pentagonul nu susţine interceptarea rachetelor sau dronelor deasupra Ucrainei de pe teritoriul membrilor NATO

Pentagonul nu susţine interceptarea rachetelor sau dronelor deasupra Ucrainei de pe teritoriul membrilor NATO Pentagonul nu susţine interceptarea rachetelor sau dronelor deasupra Ucrainei de pe...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.