X

SUA sprijină o aderare rapidă a Suediei şi Finlandei la NATO

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat luni, la Ankara, că Washingtonul sprijină cu putere aderarea rapidă a Suediei şi Finlandei la NATO având în vedere paşii făcuţi deja, chiar dacă omologul său turc a subliniat că sunt necesare măsuri concrete suplimentare, transmite Reuters, potrivit agerpres.

‘Statele Unite au un sprijin puternic pentru aderarea (celor două ţări) nordice cât mai rapid posibil … extinderea NATO cu Suedia şi Finlanda nu este o chestiune bilaterală’, a afirmat Blinken într-o conferinţă de presă comună cu omologul său turc Mevlut Cavusoglu.

Citeşte şi: Iranul neagă că ar fi îmbogăţit uraniu peste nivelul de 60% – Black News

La rândul său, ministrul de externe turc a spus că toate părţile din Alianţă trebuie să convingă în special Suedia să ia mai multe măsuri pentru a răspunde îngrijorărilor Ankarei şi a câştiga sprijinul acesteia pentru aderare.

În aceeaşi conferinţă de presă, Cavusoglu a declarat că Turcia nu vinde produse care ar putea fi folosite în efortul de război al Rusiei, după avertismentele SUA vizând exporturile de produse chimice, microcipuri şi altele.

Citeşte şi: Preşedintele Ucrainei spune că ruşii au suferit pierderi ‘extraordinar de semnificative’ – Black News

Turcia nu va permite ca sancţiunile americane sau europene să fie încălcate în interiorul sau prin intermediul său, iar Ankara ia măsuri pentru a preveni o astfel de situaţie, a afirmat Cavusoglu după întrevederea cu Blinken.

Un responsabil de rang înalt al Trezoreriei americane s-a deplasat în cursul lunii în Turcia pentru întâlniri cu reprezentanţi ai guvernului şi ai sectorului privat pentru a cere mai multă cooperare în întreruperea fluxului de mărfuri care pot fi folosite de industriile de apărare ale Rusiei.

Tags: ankaraAntony BlinkenfinlandaMevlut CavusogluNATOSUASuediaturciawashington
Categorii: Diaspora