X

SUA spun că Ucraina NU are nevoie de avioane, ci mai degrabă de rachete sol-aer

Statele Unite au declarat joi că Ucraina nu are nevoie cu adevărat de avioane de luptă pentru a contracara atacurile ruse, dar au luat în considerare să-i furnizeze mai multe sisteme de apărare sol-aer, notează AFP, potrivit agerpres.

“Avioanele nu sunt ceea ce au nevoie în principal partenerii noştri ucraineni în acest moment”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

Citeşte şi: Ucraina şi Rusia sunt ‘dispuse’ să discute pentru a garanta securitatea siturilor nucleare ucrainene (AIEA) – Black News

“Când analizăm distrugerea semănată de Kremlin asupra regiunilor Ucrainei, aceasta este cauzată în principal de rachete”, “proiectile”, “tiruri de artilerie”, a estimat el. “Avioanele nu sunt cel mai bine plasate pentru a elimina aceste arme”, a subliniat purtătorul de cuvânt.

Potrivit lui Ned Price, armata ucraineană mai are “mai multe escadrile de avioane” în stare de zbor.

El a adăugat că “eficacitatea” flotei aeriene ruse a fost “limitată de sistemele de apărare aeriană de la sol”, fie că sunt “rachete sol-aer” sau sisteme portabile – cum ar fi Stingers, furnizate de americani.

“Vom continua să furnizăm partenerilor noştri ucraineni sisteme sol-aer” şi “poate vom furniza şi mai multe”, a spus el.

Statele Unite au respins definitiv miercuri propunerea Poloniei de a livra avioanele sale MiG-29 armatei americane pentru a fi predate ulterior Ucrainei, considerând că oferta Varşoviei este “riscantă” şi susceptibilă să provoace o escaladare rusă.

Citeşte şi: Zeci de spitale au fost avariate în timpul războiului din Ucraina – Black News

Washingtonul nu a exclus complet ca o ţară din NATO să poată livra Kievului avioane de luptă, dar ar fi o chestiune ce ţine de “decizia sa suverană”, a subliniat purtătorul de cuvânt, dând de înţeles că Statele Unite nu ar fi deschis în favoarea acesteia.

Ned Price a reamintit că serviciile americane de informaţii au avertizat împotriva transferului de avioane din ţările Alianţei Nord-Atlantice în Ucraina, deoarece acest lucru ar fi putea fi considerat o “escaladare” de către preşedintele rus Vladimir Putin, cu riscul de a se ajunge la o confruntare directă între NATO şi Rusia. 

Tags: kievNATONed PriceStingersSUAucrainawashington
Categorii: Război in Ucraina