X

SUA sunt favorabile unui acord privind un schimb de teritorii între Kosovo şi Serbia (John Bolton)

SUA sunt favorabile unui eventual acord privind un schimb de teritorii între Kosovo şi Serbia în cadrul unei soluţii definitive asupra statutului acestei regiuni, a declarat, vineri, la Kiev, consilierul american pentru securitate naţională John Bolton, citat de AFP, scrie agerpres.

“Dacă Kosovo şi Serbia încheie un acord care le satisface şi pe una şi pe alta, cred că SUA le vor susţine incontestabil”, a declarat Bolton în cursul unei conferinţe de presă la Kiev, unde s-a aflat cu ocazia Zilei independenţei Ucrainei.

Citește și : Angela Merkel va efectua săptămâna viitoare un turneu în trei ţări din Africa de Vest

“Poziţia noastră, cea a SUA, este că dacă cele două părţi încheie un acord – şi nu excludem ajustări teritoriale, însă într-adevăr nu suntem noi cei care să ne pronunţăm – nu i ne vom opune”, a adăugat el.

În presa sârbă şi kosovară au apărut de mai multe luni speculaţii cu privire la o împărţire a Kosovo în entităţi separate sau despre un schimb de teritorii, în cadrul unei soluţii definitive asupra statutului acestei provincii.

Belgradul şi Pristina tocmai şi-au reluat dialogul pentru a încerca să ajungă la un acord final de normalizare a relaţiilor dintre ele.

Serbia refuză să recunoască independenţa fostei sale provincii albaneze, autoproclamată în 2008 şi recunoscută de peste 110 ţări, între care SUA şi 22 din cele 28 de ţări membre ale UE.

Printre subiectele în suspensie, cel mai delicat este organizarea instituţională a zonelor unde trăieşte minoritatea sârbă.

Potrivit estimărilor, 120.000 de sârbi trăiesc încă în Kosovo, în special în nord, precum şi în diverse enclave dispersate.

Marea majoritate a celor circa 1,8 milioane de locuitori sunt albanezi de religie musulmană. În sudul Serbiei, albanezii sunt majoritari în valea Presevo.

Citește și : Vladimir Putin asigură republicile separatiste Osetia de Sud şi Abhazia de sprijinul rusesc

Conflictul dintre rebelii separatişti albanezi şi forţele sârbe s-a încheiat când NATO a efectuat o campanie de bombardamente asupra Serbiei, care a dus la retragerea trupelor Belgradului (1998-1999). Teritoriul a fost plasat atunci sub administraţie internaţională până la declararea independenţei, evocă agenţia de presă franceză.

Tags: acordJohn BoltonkievKosovoserbiaSUAteritorii
Categorii: Diaspora