X

SUA: Sute de preoţi au fost acuzaţi de acte de pedofilie în Illinois în ultimele decenii

Aproape 700 de preoţi catolici au fost vizaţi de acuzaţii de agresiune sexuală asupra unui minor în diocezele din Illinois în cursul ultimelor decenii, a dezvăluit miercuri procuroarea acestui stat din nordul SUA, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Diocezele din Illinois au făcut publice numele a 185 de preoţi vizaţi de acuzaţii grave, dar examinarea arhivelor lor de către serviciile procuraturii au arătat că au fost aduse “acuzaţii împotriva a cel puţin 500 de preoţi suplimentari”, a scris Lisa Madigan într-un raport preliminar.

Citește și : Ucraina nu se lasă intimidată: Va trimite din nou nave militare în Marea Azov

Majoritatea cazurilor nu au făcut obiectul unei anchete adecvate sau nu au făcut obiectul niciunei anchete, a adăugat ea, exprimându-şi regretul că justiţia nu a fost sesizată.

“Primele etape ale anchetei noastre au dovedit deja că Biserica catolică nu a fost capabilă să se supravegheze singură”, apreciază Lisa Madigan într-un comunicat.

“Acuzaţiile de agresiune sexuală asupra unui minor, chiar dacă ele datează de mulţi ani, nu pot fi considerate o chestiune internă”, mai afirmă ea.

Procuroarea a deschis o anchetă asupra abuzurilor Bisericii catolice în statul său după publicarea în această vară a unui raport copleşitor despre clerul din Pennsylvania.

Serviciile procurorului din Pennsylvania au prezentat detaliile abuzurilor comise de peste 300 de preoţi, cărora le-au căzut victime peste 1.000 de copii timp de mai multe decenii.

Citește și : ONU condamnă încălcările ‘sistematice, generalizate şi flagrante’ ale drepturilor omului în Coreea de Nord

În urma publicării raportului, arhiepiscopul din Washington, cardinalul Donald Wuerl, acuzat că a contribuit la muşamalizarea scandalului, a fost constrâns să demisioneze. Diocezele au început să publice liste negre şi în în jur de zece state au declanşat anchete pentru a scoate abuzurile la lumină.

Tags: agresiune sexualacatoliciPreoţiraportSUA
Categorii: Știrile zilei