X

SUA trimit încă două bombardiere B-52 în Golf pentru a proteja retragerea trupelor din Afganistan

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a trimis încă două bombardiere B-52 în Golf şi a prelungit misiunea în regiune a portavionului USS Eisenhower pentru a proteja retragerea anunţată a forţelor coaliţiei internaţionale din Afganistan, a indicat vineri purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, notează AFP, potrivit agerpres

Şeful Pentagonului “a aprobat vineri câteva măsuri adiţionale”, a declarat John Kirby în cursul unui briefing de presă.

Citește și : Aleksei Navalnîi IESE din greva foamei

USS Eisenhower va mai rămâne în zonă “pentru o vreme”, în timp ce bombardierele B-52 “au ajuns acolo”, a adăugat el.

Bombardierele grele numite “Stratofortress”, care pot transporta arme nucleare, au de obicei sediul în Qatar, unde armata americană dispune de o importantă bază militară.

Purtătorul de cuvânt nu a exclus că ar putea fi trimise alte întăriri pentru a participa la uriaşa operaţiune logistică reprezentată de retragerea a circa 2.500 de soldaţi americani, precum şi a peste 16.000 de subcontractanţi civili şi a echipamentelor acestora.

Lor li se adaugă aproximativ 7.000 de soldaţi ai NATO, care depind în mare măsură de armata americană pentru transportul de trupe şi de echipamente.

Citește și : Țările baltice susțin Cehia în conflictul cu Rusia și expulzează patru diplomaţi ai Moscovei

“Este rezonabil să ne gândim că ar putea exista măsuri suplimentare temporare pentru protejarea forţelor”, a adăugat John Kirby, menţionând că, dacă autovehiculele blindate cele mai sofisticate vor fi evacuate pe calea aerului, altele vor fi date armatei afgane.

Tags: AfganistanB-52GolfJohn KirbyLloyd AustinUSS Eisenhower
Categorii: Știrile zilei