SUA trimit un ambasador în Belarus după 10 ani

Publicat:

Statele Unite au numit luni primul lor ambasador în Belarus după peste zece ani, a anunţat Casa Albă, o tentativă de apropiere de acest aliat apropiat al Moscovei, notează AFP, potrivit agerpres.

Preşedintele Donald Trump a făcut apel la diplomata Julie Fisher, însărcinată cu afacerile europene la Departamentul de Stat şi care a lucrat la ambasada de la Moscova, a informat executivul american într-un comunicat.


Citeşte şi: Trump îl cheamă la Casa Albă pe guvernatorul statului New York

Numirea lui Julie Fisher va trebui confirmată de Senat, care şi-a suspendat şedinţele în plen până la 4 mai din cauza pandemiei de COVID-19, dar se reuneşte la trei zile în scurte şedinţe “pro forma”, la care sunt prezenţi doar câţiva senatori.

În 2008, Aleksandr Lukaşenko, preşedintele acestei ţări cu 8 milioane de locuitori, l-a concediat pe ambasadorul american în post pentru a protesta faţă de sancţiunile impuse contra lui de administraţia Bush. Aceste sancţiuni au venit ca represalii împotriva unor alegeri considerate necorespunzătoare legii şi represiunii manifestanţilor.

Citeşte şi: Apărarea antiaeriană siriană A DOBORÂT mai multe racheta israeliene

În semn de încălzire a relaţiilor, secretarul de stat Mike Pompeo s-a întâlnit cu Lukaşenko în februarie la Minsk, prima vizită a unui diplomat american de rang înalt din 1994.

Subliniind că Statele Unite nu încearcă să îndepărteze Belarus de Moscova, Mike Pompeo a declarat că SUA doresc să ajute această ţară, frecvent descrisă ca ultima dictatură europeană, să fie “suverană”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu. „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”, a transmis prim-ministrul României, Marcel Ciolacu,...

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE Președintele francez Emmanuel Macron a lansat un avertisment dur cu privire la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.