SUA vând rachete în valoare de un miliard de dolari în România şi Norvegia

Publicat:

SUA vând rachete în valoare de un miliard de dolari în România şi Norvegia

Statele Unite au aprobat vânzarea de rachete avansate către membrii NATO Norvegia și România, în valoare totală de aproape un miliard de dolari.

Agenția de Cooperare pentru Securitate și Apărare a Pentagonului a anunțat pe 22 august că Washingtonul a aprobat vânzarea către România și Norvegia de rachete aer-aer avansate cu rază medie de acțiune AIM-120 și echipamentele aferente în valoare estimată la 592 de milioane de dolari, respectiv 405 de milioane de dolari, scrie NEWSWEEK, potrivit stiripesurse.ro.

Vestea vânzării vine pe măsură ce tensiunile dintre Rusia și NATO au crescut în timpul invadării pe scară largă a Ucrainei de către președintele Vladimir Putin, care a început în februarie 2022. Moscova a acuzat alianța de implicare în război prin asigurarea de asistență militară și arme Kievului, iar oficialii ruși au promovat ideea de a lovi statele membre ca represalii.


Citeşte şi: Republica Moldova îşi deschide ambasadă în Kazahstan – Stiripesurse.md

Mai mulți membri ai alianței militare NATO au adoptat măsuri pentru a se pregăti pentru eventualitatea unui război cu Rusia.

De exemplu, Germania a confirmat că elaborează planuri de urgență pentru a muta „sute de mii” de trupe NATO pe teritoriul său, pentru cazul unui război cu Rusia, a raportat anterior Newsweek.

SUA vând rachete în valoare de un miliard de dolari în România şi Norvegia

Statele baltice — Letonia, Lituania și Estonia — au semnat, de asemenea, un acord în ianuarie pentru a crea o linie comună de apărare cu „elemente de infrastructură anti-mobilitate” pentru a consolida granița de est a NATO cu Rusia și Belarus, aliatul lui Putin.

Piramide antitanc din beton, cunoscute sub numele de „dinți de dragon”, sunt instalate de-a lungul graniței Letoniei cu Rusia. Dinții de dragon, folosiți pentru prima dată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, sunt fabricați din beton armat și sunt folosiți pentru a împiedica înaintarea tancurilor și a infanteriei mecanizate.

Între timp, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat în iunie că alianța militară are peste 500.000 de soldați gata de dislocare, ceea ce înseamnă că forțele ar putea fi desfășurate în 30 de zile.

Newsweek a contactat Ministerul rus de Externe pentru comentarii prin e-mail.

SUA vând rachete în valoare de un miliard de dolari în România şi Norvegia

Vânzarea de arme către România va îmbunătăți capacitatea țării „de a face față amenințărilor actuale și viitoare, echipând în continuare România să desfășoare misiuni de autoapărare și de securitate regională, sporind în același timp interoperabilitatea cu Statele Unite și cu alți membri NATO”, a declarat Agenția de Cooperare pentru Securitate și Apărare.

„România are deja rachete AMRAAM în inventar și nu va avea nicio dificultate să absoarbă aceste echipamente și servicii în dotarea forțelor sale armate”, a continuat agenția.

Vânzarea va „îmbunătăți, de asemenea, capacitatea Norvegiei de a face față amenințărilor actuale și viitoare prin suplimentarea și înlocuirea rachetelor AMRAAM Air Intercept Missile 120B (AIM-120B) cu AMRAAM-ER mai capabile”, a adăugat agenția.

„Rachetele nou achiziționate vor fi folosite pentru apărarea aeriană de la sol în Sistemul avansat de rachete sol-aer norvegian (NASAMS)”, a spus agenția. „Norvegia are deja rachete AMRAAM în inventar și nu va avea nicio dificultate să absoarbă aceste echipamente în dotarea forțelor sale armate”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Zeci de ambulanțe au fost distribuite în localitățile din țară

Zeci de ambulanțe au fost distribuite în localitățile din țară 41 de ambulanțe au fost distribuite astăzi în mai multe localități din țară. Costul total...

Șantierul pe care s-au nenorocit mai mulți muncitori a fost închis

Șantierul pe care s-au nenorocit mai mulți muncitori a fost închis Șantierul de construcție a sălilor sportive al Complexului Locativ „Satul German” a fost închis,...

Alertă falsă cu bombă la o instituție energetică din Bălți

Alertă falsă cu bombă la o instituție energetică din Bălți Alertă falsă cu bombă la o instituție energetică din Bălți. Oamenii legii au reținut persoana...

BERD despre intenția României de a cumpăra Portul Giurgiulești

BERD despre intenția României de a cumpăra Portul Giurgiulești Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), proprietara firmei ce deține Portul Internațional Liber Giurgiulești (PILG),...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.