X

SUA vor ca China să-şi ‘folosească influenţa’ asupra Coreei de Nord

SUA cer o reuniune a Consiliului de Securitate şi vor solicita ca China, principalul aliat al Coreei de Nord, să ajute la potolirea Phenianului după tirul cu o rachetă balistică intercontinentală, a afirmat vineri un responsabil american, relatează AFP, potrivit agerpres

“Este sigur că diplomaţia noastră va face eforturi să determine China să se alăture ţărilor care condamnă acest lucru public astăzi şi să-şi folosească influenţa pentru a convinge” Coreea de Nord, a declarat un înalt responsabil care o însoţeşte pe vicepreşedinta americană Kamala Harris în Asia.

Citește și: ‘Acest război este şi problema voastră’, spune Macron la summitul APEC

SUA vor ca China “să-şi folosească influenţa pentru a convinge RPDC”, a spus el, folosind numele oficial de Republica Populară Democrată Coreeană.

Responsabilul american, care a făcut aceste declaraţii sub acoperirea anonimatului, a confirmat versiunea Japoniei potrivit căreia racheta testată era cu rază lungă de acţiune.

“Acţiunea de astăzi reprezintă o nouă escaladare”, pentru că această rachetă are “capacitatea de atinge SUA şi numeroase alte ţări din lume”, a subliniat acest responsabil.

Kamala Harris, care a asistat la un summit al Forumului de cooperare economică Asia-Pacific (APEC) la Bangkok, a participat vineri la o sesiune împreună cu preşedintele chinez Xi Jinping, dar nu l-a întâlnit faţă în faţă, a adăugat sursa citată.

Preşedintele chinez a discutat luni timp de trei ore pe marginea summitului G20 din Bali cu preşedintele american Joe Biden, care s-a declarat convins că Beijingul nu doreşte să vadă o nouă escaladare din partea Phenianului.

Citește și: Ce anume prevăd articolele 4 și 5 din tratatul NATO

Kamala Harris a discutat, la rândul său, la Bangkok, despre lansarea rachetei nord-coreene, cu prim-miniştrii Japoniei, Coreei de Sud, Australiei, Canadei şi Noii Zeelande.

Responsabilul american a declarat că vicepreşedinta Harris a făcut apel la organizarea unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de securitate al ONU privind Coreea de Nord. “SUA cred că Consiliul de Securitate trebuie să se reunească şi să discute despre această chestiune”, a subliniat aceeaşi sursă.

Tags: ChinaCoreea de NordKamala HarrisPhenianSUA
Categorii: Știrile zilei